Direct naar artikelinhoud

VVD, ga niet in zee met PVV!

Er dreigt ernstige schade aan Nederlandse waarden en belangen nu CDA en VVD pogingen doorzetten

Wie een kerk wil bouwen, mag dat van de PVV, maar wie een moskee wil bouwen niet. Dat is in strijd met de vrijheid van godsdienst. De Koran moet worden verboden. Dat is in strijd met de vrijheid van meningsuiting. Islamitische scholen moeten dicht. Dat is in strijd met de vrijheid van onderwijs. De grenzen moeten dicht voor moslims. Dat is in strijd met het discriminatieverbod uit de Grondwet. En dat Nederland bijdraagt aan de internationale rechtsorde door de mensenrechten te beschermen en vrede en veiligheid te bevorderen moet van de PVV uit de Grondwet worden geschrapt.

Grondwet
Het Nederland van Wilders is niet het Nederland van de Grondwet. Zijn programma spot met fundamentele mensenrechten. De PVV is een partij die de xenofobie in Nederland niet bestrijdt, maar mobiliseert. De PVV zet aan tot discriminatie. Het is een partij die de waarden met voeten treedt waar Nederland en Europa voor staan. En zo’n partij zou de basis moeten vormen waarop een Nederlands kabinet rust?

Ongetwijfeld zullen CDA en VVD een keurig regeerakkoord schrijven. Maar de PVV is het daar niet om te doen. De PVV zoekt voor haar ideeën de legitimatie die voortvloeit uit deelname aan de macht. Gekwalificeerde ministers kan Wilders niet leveren; maar een kabinet dat zich parlementair van hem afhankelijk maakt, biedt hem macht en glans genoeg.

Drijfzand
Zo’n kabinet zou bouwen op drijfzand. Anders dan sommigen in CDA en VVD verwachten, zal Wilders in ruil voor invloed niet inbinden. Waarom zou hij? Dat hij de man is achter het kabinet, maakt hem voor de media alleen maar aantrekkelijker. Die positie levert aanzienlijke risico’s op voor schade aan nationale belangen.

Neem de buitenlandse politiek. Voor een klein land met een open economie als Nederland zijn goede internationale betrekkingen van levensbelang. Maar volgens het PVV-verkiezingsprogramma moet de strijd tegen de islam het kernpunt worden van het Nederlands buitenlands beleid. De Turkse premier Erdogan werd door Wilders ‘een totale freak’ genoemd. Geen wonder dat VNO-NCW-voorzitter Wientjes waarschuwde dat Wilders de Nederlandse economische belangen schaadt.

Fitna
Natuurlijk kan het kabinet zich telkens distantiëren van de volgende provocatie van de PVV tegen een land met een islamitische bevolking, maar hoe lang houd je dat vol zonder verlies aan geloofwaardigheid? Toen Wilders zijn film Fitna uitbracht, kon het kabinet-Balkenende de Nederlandse belangen in bijvoorbeeld Indonesië nog veiligstellen door te benadrukken dat Wilders niet sprak namens Den Haag. Hoe moet dat straks onder een kabinet-Rutte, dat politiek afhankelijk is van de PVV?

Een dynamische Europese markt, met voldoende arbeidsmobiliteit, is ook een Nederlands belang. Maar van de PVV moet de Nederlandse arbeidsmarkt dicht voor Polen. Europa als rechtsgemeenschap? Gewoon negeren, vindt de PVV: Nederland dient alle Europese afspraken op het gebied van ‘de massa-immigratie’ naast zich neer te leggen. Weg met de Nederlandse en Europese ontwikkelingshulp, ook als die bijdraagt aan mensenrechten en veiligheid.

Vetorechten
En verder moet Nederland al zijn vetorechten terugeisen: ‘repatrieer de macht van Brussel naar Nederland’. Dat kan natuurlijk alleen door uit de Europese Unie te treden. Ook hier zal het kabinet straks wekelijks moeten uitleggen dat het wel aangewezen is op de steun van de heer Wilders, maar dat die alleen namens zichzelf spreekt. Hoe geloofwaardig en effectief is straks nog ons buitenlands beleid?

De conclusie is onontkoombaar: een kabinet dat steunt op de PVV is niet in het landsbelang. Zo’n kabinet is echter evenmin in het belang van de VVD. Moet een partij die kernwaarden van de Nederlandse democratie verwerpt greep worden geboden op de regering? Voor een liberale partij die zichzelf serieus neemt is op die vraag maar één antwoord mogelijk: nee.

Geen Nederlandse politieke partij staat verder af van liberale beginselen als verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid dan de PVV. Natuurlijk zou het mooi zijn als de VVD voor het eerst sinds haar oprichting de minister-president zou mogen leveren. Maar de prijs die de VVD daarvoor in politieke geloofwaardigheid zou betalen is te hoog.

Pluriform
In een pluriform land kunnen mensen alleen tot hun recht komen als zij respect opbrengen voor elkaar. De PVV ontbreekt het aan dat respect. Politici die macht willen uitoefenen in een rechtsstaat dienen verantwoordelijkheidsbesef te tonen. Wie die verantwoordelijkheid weigert, is de macht niet waard. Zeker, anderhalf miljoen mensen hebben op de PVV gestemd. Maar acht miljoen andere Nederlanders deden dat niet. Als de politieke partijen die deze acht miljoen vertegenwoordigen er niet in slagen een kabinet te vormen zonder steun van Wilders, is dat een zwaktebod. Democratische partijen in een rechtsstaat dienen zich niet afhankelijk te maken van een partij die de Grondwet aan haar laars lapt. Aan zo’n kabinet dient de VVD in geen geval mee te werken.