Direct naar artikelinhoud

Gezichtsherkenning op Samsung Galaxy S8 makkelijk te foppen met foto

De software op de nieuwe Galaxy S8 die op basis van gezichtsherkenning het toestel ontgrendelt is kinderlijk eenvoudig om de tuin te leiden. Een foto in plaats van een echt gezicht is voldoende.

Gezichtsherkenning op Samsung Galaxy S8 makkelijk te foppen met foto
Beeld afp

Het vorige week gepresenteerde paradepaardje van Samsung kent verschillende vormen van beveiliging. Het hoogste veiligheidsniveaus is dat van de irisscanner en de vingerafdrukscanner. Daarnaast kunnen de gebruikers van het toestel ook ontgrendelen via een patroon op het scherm of gezichtsherkenning.

Deze laatste methode is nu erg eenvoudig voor de gek te houden, ontdekte een blogger tijdens de presentatie van het toestel. Door een foto van de eigenaar voor het scherm te houden, kon hij het mobieltje ontgrendelen. Samsung benadrukt in een verklaring dat gezichtsherkenning niet het hoogste niveau van beveiliging is: 'Gezichtsherkenning is gemakkelijk, maar kan alleen gebruikt worden om de Galaxy S8 te ontgrendelen en niet om toegang te krijgen tot Samsung Pay of de Beveiligde Map.'

Alles over de Galaxy S8

De Galaxy S8 ziet er indrukwekkend uit en de prestaties lijken dik in orde. En, o ja, u kunt hem ook als computer gebruiken. Maar bovenal is de vraag: vliegt de batterij dit keer niet in brand?

Liever pincode

Alles wat níet in deze map zit, is dus wel gewoon te benaderen, zoals mail of alle social media-apps. Het is opmerkelijk dat de fototruc zo eenvoudig werkt. In 2011 liep Google tegen exact hetzelfde probleem aan in de toenmalige versie van Android. In een latere versie controleerde Google extra met de vraag of iemand ook even zijn ogen dicht wilde doen, maar ook dit was via een tweede foto te omzeilen.

Hoe dan ook lijkt het geen goed idee om gezichtsherkenning te gebruiken om een toestel te ontgrendelen. Een pincode is veiliger. Het is niet bekend of Samsung de software ook gaat aanpassen. De eerste toestellen liggen later deze maand in de winkels.