Direct naar artikelinhoud
Klopt dit wel?

Is dragen van bh slecht voor de borsten?

Berichten verspreiden zich dankzij internet vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. De Volkskrant gaat op zoek naar hele en halve onwaarheden en probeert de zin van de onzin te scheiden.

Is dragen van bh slecht voor de borsten?
Beeld thinkstock

Mogen bh's weer op de brandstapel? Volgens dagblad Metro wel, maar dit keer om gezondheidsredenen. Het dragen van een bh is namelijk 'slecht voor de buste', meldde de treinkrant deze week. De bustehouder gaat hangborsten niet tegen, maar is de veroorzaker van de neerwaartse beweging. Dat zou blijken uit een Frans onderzoek, waarbij sinds 1997 330 vrouwen tussen de 18 en 34 jaar oud werden gevolgd. Uit metingen met een liniaal bleek dat de borsten van bh-loze vrouwen jaarlijks zo'n zeven millimeter minder waren gaan hangen in vergelijking met borsten die de dagelijkse ondersteuning van een bh genieten.

Metro citeert Jean-Denis Rouillon, één van de onderzoekers: 'Medisch, fysiek en anatomisch gezien hebben borsten er geen enkele baat bij om de zwaartekracht ontzegd te worden. Dit komt omdat bh's de aangroei van natuurlijk ondersteunend borstweefsel tegengaan, waardoor borsten gaan hangen.' Klopt dit wel?

Twitter bericht wordt geladen...

Oud nieuws

Ten eerste: het bericht is niet nieuw. In 2013 haalde onderzoeker Jean-Denis Rouillon, een Franse sportarts, ook al met dit verhaal wereldwijd de media. In een interview met de Franse versie van Europese nieuwssite The Local zei Rouillon toen het volgende: 'Medically, physiologically, anatomically - breasts gain no benefit from being denied gravity.' Klinkt bekend? Het is dezelfde quote die anno 2015 door Metro wordt opgelepeld.

De berichten bevatten verder zo goed als dezelfde informatie. Twee jaar later hebben de borstmetingen van Rouillon dus nog geen nieuwe bevinden opgeleverd. Het is dan ook een raadsel waarom dit bericht nu weer overal verschijnt. Is de komkommertijd nu al zo dramatisch dat er oud nieuws gerecycled moet worden om de kolommen vol te krijgen?

Twitter bericht wordt geladen...

Publicatie

Goed, dan nu ter zake. Opvallend genoeg wordt in geen enkel bericht vermeld waar en wanneer het onderzoek van de Franse dokter eigenlijk is gepubliceerd. Niet zo vreemd: dat is namelijk nooit gebeurd. Een ongepubliceerd onderzoek is bij voorbaat al onbetrouwbaar, omdat het onmogelijk te controleren is. En waarom is het eigenlijk niet gepubliceerd? Je zou denken dat een onderzoeker die in 2013 al zoveel media-aandacht heeft weten te genereren voor zijn meer dan vijftien jaar lopende onderzoek niet lang hoeft te zoeken naar een wetenschappelijk tijdschrift dat zijn resultaten wil plaatsen. Aan andere publicaties overigens geen gebrek: het overzicht van Jean-Denis Rouillon op PubFacts.com toont een hele waslijst, maar niets over hangende borsten.

De enige informatie die we hebben is dus afkomstig uit de nieuwsberichten, waarin steeds hetzelfde wordt herhaald: 330 vrouwen, sinds 1997, zeven millimeter hangende borsten met bh. Geen woord over overige kenmerken van de vrouwen, zoals gewicht of, niet onbelangrijk, cupmaat. En gingen de bh-loze vrouwen uit eigen beweging met loshangende borsten door het leven, of heeft Rouillon ze gevraagd dat te doen voor zijn onderzoek?

Aangezien de vrouwen vijftien jaar lang werden gevolgd mogen we aannemen dat het al dan niet dragen van een bh hun niet werd opgelegd. Wie zegt dan dat de bh-loze niet ook op andere factoren wezenlijk verschilden van de bh-dragende vrouwen? Het is niet ondenkbaar dat je makkelijker je bh in de ondergoedlade laat liggen als je in het bezit bent van een kleinere cupmaat. Dat kleinere borsten ook minder gaan hangen is conform de wetten van de zwaartekracht en heeft verder weinig met ondergoed te maken.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

50 of 330?

In het interview met The Local benadrukt Rouillon dan ook dat de groep door hem onderzochte vrouwen niet representatief is. Hoe groot die groep precies is, is trouwens ook niet helemaal duidelijk. 330 vrouwen, meldden de meeste media, nu en in 2013. In The Local wordt gesproken over 320. Op FranceInfo is het verschil nog groter: 130 paar borsten zouden volgens de Franse nieuwssite zijn onderzocht. En dan is er de conferentie voor Franse osteopaten in 2012, waar Rouillon de eerste bevindingen van zijn onderzoek presenteerde. Op de webpagina van het evenement wordt gesproken van een onderzoek onder 50 vrijwilligers, die gedurende een periode van drie jaar geen bh zullen dragen - ook niet tijdens het sporten.

Niet dat het echt heel veel uitmaakt: ook een onderzoek met 330 vrouwen is echt veel te klein om uitspraken te doen over het nut van bustehouders voor vrouwen in het algemeen. Zeker omdat we niet weten hoeveel van die vrouwen wel of geen bh droegen, en overige relevante informatie mist bij gebrek aan een onderzoekspublicatie.

Het kan natuurlijk zijn dat het onderzoek van Rouillon nog altijd in volle gang is. Hij zei zelf in 2013 dat het ging om eerste resultaten en dat verder onderzoek noodzakelijk is. Tot dat onderzoek er is - gepubliceerd en al - is het wat te vroeg om te jubelen over de voordelen van bh-loze borsten.

Oordeel:

Twitter bericht wordt geladen...

50 of 330?
Beeld .