Direct naar artikelinhoud

Niemand tevreden, maar stadsbestuur gaat op de schop

De zeven Amsterdamse bestuurscommissies worden opgeheven. Met frisse tegenzin stemde een meerderheid van de gemeenteraad woensdagavond in met een wijziging van het bestuurlijk stelsel.

Een luchtfoto van de Stopera, het Amsterdamse gebouwencomplex van stadhuis en de opera.

Door het felbevochten compromis van coalitiepartijen D66, VVD en SP kan bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen niet meer gestemd worden op bestuurscommissies, die volgend jaar worden opgeheven.

In plaats daarvan kunnen Amsterdammers hun stem uitbrengen voor 22 zogeheten gebiedscommissies. Die bestaan uit vier personen die op buurtniveau bewoners moeten vertegenwoordigen.

De commissies worden samengesteld uit politici van bestaande partijen of uit actieve burgers of buurtcomités.

De zeven stadsdelen krijgen geen gekozen bestuurders meer, maar drie bestuurders die door het college van burgemeester en wethouders worden benoemd.

Ombudsman
Hiermee komt een einde aan het huidige 'dubbelmandaat' van bestuurscommissies, waarbij de dagelijks bestuurders van stadsdelen gekozen zijn, maar in de praktijk het beleid van het stadhuis uit moeten voeren. 

De wijziging van het bestuurlijk stelsel vloeit voort uit het rapport van oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer. Die hield vorig jaar op verzoek van de gemeenteraad de manier waarop de stad bestuurd wordt tegen het licht.

Behalve de constatering van het dubbelmandaat concludeerde hij ook dat de bestuurscultuur in Amsterdam tot op het bot gepolitiseerd is. 

Niemand tevreden
Dat bleek woensdagavond eens te meer. Het voorstel werd aangenomen na een fel raadsdebat. D66 is eigenlijk voorstander van bestuurscommissies, maar werd door coalitiepartners VVD en SP overgehaald om toch in te stemmen met het om zeep helpen ervan.

Een deal met oppositiepartijen PvdA en GroenLinks, die het huidige stelsel het liefste zouden behouden, bleek politiek niet haalbaar. Met het compromis van de D66, VVD en SP is dan ook niemand echt tevreden.

Lees de analyse: De toekomst van de lokale democratie is in Amsterdam niet in goede handen [+]

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.