Direct naar artikelinhoud

Rijksmuseum komt met tentoonstelling over slavernij

Het Rijksmuseum heeft in 2020 een tentoonstelling over het Hollandse slavernijverleden gepland.

Hollandse koopman met slaven in heuvellandschap, anoniem, 1700 - 1725.Beeld Rijksmuseum

De nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, zette de expositie direct bij zijn aantreden op de agenda.

Zijn voorgangers hebben nooit eerder aandacht aan het onderwerp geschonken. Dat is op z'n minst cru te noemen, aangezien veel van de kunstschatten die het Rijksmuseum in de collectie heeft zijn verworven door deze donkere kant van de Nederlandse geschiedenis. 

Dibbits wil nu juist daar aandacht aan schenken. 'De collectie van het Rijksmuseum vertelt de geschiedenis van Nederland die verbonden is met vele landen,' zegt Dibbits vrijdag tegen de Volkskrant. 'Op goede en minder goede manieren, het hoort erbij en moet allemaal worden getoond'.

Objecten
Hoe de tentoonstelling er precies uit komt te zien is nog niet bekend, het onderzoek is net begonnen. Het Rijksmuseum heeft zelf veel objecten in de collectie die refereren naar de slavernijgeschiedenis die goed van pas zouden komen, zegt een woordvoerder.

Zo zou het houten kijkkistje van de Surinaams-Nederlandse kunstenaar Gerrit Schouten goed in de tentoonstelling passen. Deze folkloristische kistjes waren in de negentiende eeuw erg populair bij Europeanen, die ze graag kochten als souvenir.  

Vanaf 17 februari is er ook een tentoonstelling met een historische invalshoek te zien in het Rijksmuseum, over 400 jaar geschiedenis tussen Zuid-Afrika en Nederland.

Diorama van een slavendans, Gerrit Schouten, 1830.Beeld Rijksmuseum