Direct naar artikelinhoud

Eindhoven mag zeven omstreden imams weren uit moskee

Eindhoven mag de zeven omstreden buitenlandse imams uit de Al Fourqaan-moskee in de stad weren. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch woensdag bepaald. De Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel had de imams dinsdag een spreekverbod opgelegd; de stichting Waqf, die de sprekers had uitgenodigd in de moskee, vocht deze beslissing woensdag aan bij de rechtbank.

De Al Fourqaan-moskee. Archiefbeeld.Beeld anp

De zeven geestelijken zouden vanaf donderdag spreken in de Al Fourqaan-moskee op een vierdaagse islamitische conferentie. Na de uitspraak van de rechter kunnen de speeches definitief niet doorgaan.

De Gijzel kwam in overleg met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) tot het besluit. De imams hebben zich in vorige speeches negatief uitgelaten over vrouwenrechten, homo's, Joden en ongelovigen. Ook zouden ze de gewelddadige jihad hebben verheerlijkt. De sprekers komen uit Egypte, Syrië, Saoedi-Arabië, Soedan en Koeweit.

'Grondrechten gelden niet onbeperkt', stelde Van Gijzel in zijn brief aan de Al Fourqaan-moskee. 'Ze kunnen worden beperkt ter bescherming van andermans rechten en van de openbare orde.' Het is niet de eerste keer dat er ophef ontstaat over sprekers in de Al Fourqaan-moskee. Eind april zou de geestelijke al-Qarni uit Saoedie-Arabië spreken, maar zijn visum werd op het laatste moment ingetrokken.

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avondnieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Omstreden imams

Enkele omstreden imams verheerlijken geweld, zetten jongeren op tegen het Westen en ronselen strijders voor de jihad van groepen als Al Qaida en IS. Wie zijn de opvallendste haatpredikers in Europa?

Het Contactorgaan Moslims en Overheid werkt met een zwarte lijst van imams. Maar hoe bepaal je wie welkom is en wie niet?