Direct naar artikelinhoud

'Vluchtelingen zijn oplossing personeelstekort ict'

Werkgeversorganisatie VNO NCW, de gemeente Eindhoven en de Nederlandse Spoorwegen zien kansen in de komst van vluchtelingen en arbeidsmigranten naar Europa. Personeelstekorten in met name technische en ict-functies kunnen worden opgelost.

Deelnemers aan de manifestatie Vluchtelingen Welkom in Groningen.Beeld ANP

Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO NCW, is in gesprek met het kabinet en uitzendorganisatie Randstad over een aanpak waarmee asielzoekers met een verblijfsvergunning zo snel mogelijk aan het werk geholpen kunnen worden in sectoren met moeilijk vervulbare vacatures.  In eerste instantie zou het gaan om Syrische vluchtelingen, van wie velen goed opgeleid zouden zijn. Om een match te kunnen maken, moeten eerst hun cv's en Engelse spreekvaardigheid in kaart worden gebracht.

VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer.Beeld Julius Schrank / de Volkskrant

'Interessant arbeidsmarktpotentieel'

De vluchtelingen die nu naar Nederland komen kunnen een interessant arbeidsmarktpotentieel zijn voor ons, zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen. 'Wij zijn met name op zoek naar mensen met een technische of ict-achtergrond. Die zijn schaars. We komen graag in contact met deze mensen. Taal kan voor sommigen wel een belemmering zijn bij technisch werk op de werkvloer omdat Nederlands de voertaal is.' De NS voert momenteel een wervingscampagne om aan schaars technisch personeel te komen. Dit en komende jaren verwacht het bedrijf jaarlijks 4500 vacatures te hebben voor onder meer treinmonteurs, machinisten en it'ers, functies die in Nederland moeilijk te vervullen zijn.

Speciale banenmarkt

De gemeente Eindhoven organiseert volgende maand een speciale banenmarkt voor bedrijven met personeelstekorten en werkloze asielzoekers met een verblijfstatus. De gemeente Eindhoven werkt hiervoor samen met het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) en het bedrijfsleven in Noord-Brabant. Het doel is niet alleen om bedrijven aan personeel te helpen, maar ook om asielzoekers met een verblijfsvergunning middels werk zo snel mogelijk te laten integreren in de Nederlandse samenleving.

De banenmarkt is vooral voor bedrijven in de technische sector en ict, die kampen met toenemende personeelstekorten bij gebrek aan technisch geschoold personeel op zowel mbo-, hbo- als universitair niveau. Deze zijn sterk vertegenwoordigd in Noord-Brabant. Landelijk heeft de sector bijna 28 duizend openstaande vacatures, waaronder die van elektromonteur, programmeur, technische verkopers, productontwikkelaars, procesoperators, systeemanalisten en cybercrime specialisten. De komende drie jaar wordt door de pensionering van ouder personeel en de groei van de sector een tekort verwacht van 38 duizend werknemers. Dit blijkt uit een rapport van het Techniekpact, een overeenkomst tussen overheid, technische bedrijven en onderwijs om het tekort aan technisch personeel op te lossen.

Vluchtelingen komen aan in het Brabantse Oirschot, waar extra noodopvang is geregeld.Beeld ANP

Tekorten

Ook transportbedrijven, ziekenhuizen, het onderwijs en bouwbedrijven verwachten de komende jaren een toename van het aantal moeilijk te vervullen vacatures, zo blijkt uit een inventarisatie van het UWV. Het gaat om bijvoorbeeld ingenieurs, lassers en stukadoors in de bouw, docenten wis- en natuurkunde op middelbare scholen. Ook verwacht het UWV een tekort aan opticiens, audiciens en hoveniers.

Bij Vereniging VluchtelingenWerk lopen twee projecten om vluchtelingen met een status aan passend werk te helpen, gefinancierd door opbrengsten uit de Nationale Postcodeloterij. Ze worden begeleid door jobcoaches. Sinds 2013 zijn 584 vluchtelingen van uiteenlopend opleidingsniveau aan een baan geholpen in de metaal- en elektrotechnische industrie, horeca, welzijn en zorg. 'Het is voor vluchtelingen niet altijd makkelijk aan een baan te komen,' zegt Henk Nijhuis van VluchtelingenWerk. 'Maar we merken dat dat nu verandert met een aantrekkende arbeidsmarkt.'

Het is voor vluchtelingen niet altijd makkelijk aan een baan te komen
Henk Nijhuis van VluchtelingenWerk

Hoge nood

Bij reclame- en marketingbureau Artica in Ootmarsum was vorige week de nood zo hoog, dat het twee asielzoekers uit Syrië uit het lokale opvangcentrum in hotel Wyllandrie in dienst nam als timmerman. Via de UWV kon Artica geen timmerlieden vinden en stapte daarop naar het asielzoekerscentrum. Het COA, de instantie die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, gaf Artica toestemming timmerlieden onder de bewoners werven. En zo zijn de 35-jarige Sharbatji Rateb en de 51-jarige Mohamad Madrate er aan het werk gegaan. Ze hebben een contract gekregen voor een half jaar.