Direct naar artikelinhoud

Ongeluk door blokkade bij Calais, opgeworpen door migranten, kost Poolse chauffeur het leven

De chauffeur van een Pools busje is vannacht om het leven gekomen nadat migranten bij Calais een blokkade op de snelweg hadden opgeworpen. De autoweg werd geblokkeerd met boomstammen, waardoor twee vrachtwagens moesten stoppen. De chauffeur van het busje botste achterop een van de vrachtwagens. De politie arresteerde negen Eritreeërs die zich in een truck hadden verstopt.

De ravage na het ongeluk bij Calais was enorm.Beeld epa

Het was de eerste keer dat een chauffeur de dood vond bij een dergelijk incident. De afgelopen jaren zijn tientallen migranten op de wegen rond Calais verongelukt.

In oktober vorig jaar werd de 'jungle' van Calais ontruimd, waar op dat moment zevenduizend migranten woonden. In de winter bleef het rustig, maar de laatste maanden is het aantal migranten weer toegenomen tot naar schatting vijfhonderd. Sinds eind mei worden de wegen rond Calais weer regelmatig geblokkeerd met matrassen, boomstammen, takken en vuilnisbakken, hetgeen ten tijde van de 'jungle' vrijwel elke nacht gebeurde. Deze week werd ook een vrachtwagen met stenen bekogeld.

De migranten zwerven in de omgeving van de stad en verschuilen zich in bosjes en greppels, waar ze weer worden weggejaagd door de politie in een eindeloos kat- en muisspel. De autoriteiten willen tot elke prijs voorkomen dat een nieuwe 'jungle' met semipermanente hutjes en tenten verrijst. Daardoor is voor de migranten een mensonwaardige situatie ontstaan, stelde de Franse defenseur de droits - een soort ombudsman - vorige week. 'De migranten worden dag en nacht opgejaagd. Ze kunnen niet meer slapen of uitrusten, ze zijn fysiek en mentaal uitgeput', aldus de ombudsman.

De autoriteiten hebben ook de activiteiten van hulpverleners aan banden gelegd. Maaltijden mogen slechts mondjesmaat worden uitgedeeld. Ook douchefaciliteiten en andere voorzieningen mogen niet of nauwelijks worden aangeboden. Een hulpverleenster vertelde in Libération dat ze zelfs kinderen geen glas water mocht aanbieden.

De migranten worden dag en nacht opgejaagd. Ze kunnen niet meer slapen of uitrusten, ze zijn fysiek en mentaal uitgeput
Franse ombudsman

De prefectuur van het departement Pas-de-Calais verdedigde zich tegen deze kritiek. Wie asiel aanvraagt in Frankrijk, kan onderdak krijgen, aldus de prefectuur. Maar de meeste migranten rond Calais willen naar Groot-Brittannië, waar ze familie hebben of anderszins betere mogelijkheden zien. Voor deze mensen kan Frankrijk niets doen. In elk geval moet worden voorkomen dat er opnieuw permanente kampen ontstaan, aldus de prefectuur.

Minister Collomb van Binnenlandse Zaken heeft een versterking van de politiemacht rond Calais toegezegd, maar de burgemeesters van Marck en Calais vinden dat de staat veel te weinig doet. 'De nieuwe regering ziet ons gebied totaal over het hoofd. Als er geen snelle reactie komt, zullen de migranten binnenkort zo talrijk zijn dat er opnieuw een kamp moet worden geopend. Dat weigeren wij', aldus de burgemeesters.

Vrijwilligers delen eten uit aan migranten bij CalaisBeeld afp