Direct naar artikelinhoud
Review

Maak van de bank een thuisbios met deze Telefilms

Vanaf vanavond verandert de huiskamer wekelijks in een minibioscoop. De Volkskrant bekeek alvast de zes gloednieuwe Telefilms.

Benja Bruijning in De terugkeer van de wespendief.Beeld Pief Weyman

De terugkeer van de wespendief (***)

22/3, NPO3, 20.30 uur
Regie: Stanley Kolk, scenario: Philip Delmaar, met: Benja Bruijning, Sanne Langelaar, Mandela Wee Wee.

Er is iets met Simon. De zachtaardige boekverkoper in versleten trui (Benja Bruijning) is zichzelf niet meer zodra een zonderling figuur met capuchon zijn winkel betreedt. Hij herkent de klant; die pestte zijn beste vriendje vroeger op school. Simon volgt hem naar een spoorwegovergang in het bos, waar de man voor een trein springt.

Tot zover de eerste feiten in de psychologische thriller De terugkeer van de wespendief, waarin de hoofdfiguur vanwege een onverwerkt trauma de greep op de werkelijkheid verliest en de kijker dat ene ontbrekende puzzelstuk lang wordt onthouden. Editor Stanley Kolk (46) baseerde zijn regiedebuut op de gelijknamige graphic novel van Aimée de Jongh uit 2014. Anders dan in die krachtige beeldroman over schuldgevoel duiken de pesters uit het verleden in de filmversie ook in het heden op. De terugkeer van de wespendief is een deugdelijk, literair verpakt, gedwee lesje traumaverwerking.

Bor Beekman

Biostelefilms

Sinds 1999 zijn 45 Telefilms gemaakt. De speelfilms zijn geproduceerd in opdracht van de Nederlandse Publieke Omroep en grotendeels gefinancierd door het Rijk.

Hoewel ze voor vertoning op tv zijn gemaakt, vond menig film zijn weg naar de bioscoop, zoals Het Schnitzelparadijs en 'n Beetje verliefd (Martin Koolhoven), Cloaca (Willem van de Sande Bakhuyzen), TBS en Doodslag (Pieter Kuijpers).

Olivia Lonsdale in Silk RoadBeeld Pief Weyman

Silk Road (****)

29/3, NPO3, 20.30 uur
Regie: Mark de Cloe, scenario: Marc en Roeland Linssen, met: Olivia Lonsdale, Gijs Blom, Marcel Hensema.

De buurjongen van computerfreak Daphne is knap, bezit een motor en is ondoorgrondelijk. Pas wanneer ze vanaf haar zolderkamer inbreekt in zijn computer, raakt hij ook van haar onder de indruk. Zo leert ze het schimmige circuit kennen waarin hij als pillenhandelaar een grote jongen is.

Mark de Cloe regisseerde deze psychologische thriller 'over 's werelds meest gezochte internetcrimineel'. Het gaat om Maikel S., de Woerdense twintiger die als drugsdealer miljoenen verdiende op Silk Road. Deze illegale marktplaats, alleen anoniem te bereiken onder de oppervlakte van het 'gewone' internet, werd in 2013 door de FBI opgerold. Maikel S. zit zijn straf uit in de VS. De film lijkt losjes op zijn verhaal geïnspireerd. De jonge acteurs Olivia Lonsdale en Gijs Blom roepen een rake vage sfeer op. Hetzelfde geldt voor Jonas Smulders als Sem, Raymonds vriend en zakenpartner. Hoe ver Daphne het op Silk Road laat komen, blijft lang spannend.

Gidi Heesakkers

Scene uit Off track

Off Track (**)

5/4, NPO3, 20.30 uur
Regie: Sander Burger, scenario: Bastiaan Tichler, met o.a.: Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Reinout Scholten van Aschat.

Op zeker één niveau werkt Off Track geweldig: die van het plaatsvervangende reizen. Drie studenterige vrienden trekken door Zuid-Amerika en door het naturelle acteren, de soms lekker niksige gesprekjes en hun goed getroffen stilering met net niet helemaal hippe snorren en slonzige rugzakken ben je er helemaal bij. Soepel vanuit de hand geschoten en altijd de blik eerst op de jongens en pas dan op de achtergrond maak je een fijne backpackreis.

Wel ben je helaas bij de verkeerde vriendengroep beland. Op zich zijn Matthijs van de Sande Bakhuyzen, Reinout Scholten van Aschat en Ludwig Bindervoet als respectievelijk dromerige, nerderige en hedonistische vriend aantrekkelijk gezelschap, maar je kunt ze niet goed volgen. Kern van de film is dat de eerste, aangestoken door idealisme, een prostituee probeert te redden. Ondanks een goeie wending en een paar prima awkward scènes komt Off Track de onnavolgbaarheid niet meer te boven.

Chris Buur

Vind die domme trut en gooi haar in de rivier.

Vind die domme trut en gooi haar in de rivier (****)

12/4, NPO3, 20.30 uur
Regie: Ben Brand, scenario: Ilse Ott en Ben Brand, met: Nino den Brave, Senna Fokke, Wim Opbrouck, Koen Kreulen.

Zeven jaar geleden kwam regisseur Ben Brand online een video tegen met de titel Find this dumb little bitch and throw her into a river. Te zien was hoe een meisje levende puppy's in de rivier gooide. Waarom doet iemand zoiets, vroeg hij zich af. Met scenarist Ilse Ott onderzocht Brand hoe morele grenzen vervagen.

Vind die domme trut is een rauwe film over Remco (15) en zusje Lizzy (13) die in een armlastige en naargeestige omgeving opgroeien, met surrealistische kantjes. Hun vader zit in de illegale puppyhandel. Remco doet van alles om zich te laten gelden, thuis en bij vrienden. Ook Lizzy hunkert naar aandacht: ze meldt zich aan voor een Idols-achtige tv-show. Haar broer filmt haar als ze zieke puppy's van hun vader in de rivier gooit. Als het filmpje viral gaat, is Remco eerst trots, daarna moet hij toezien hoe de heksenjacht op zijn zus uit de hand loopt.

Door het huiveringwekkende, zonder effectbejag gefilmde einde vergeet je het trage middenstuk snel.

Haro Kraak

Stefanie van Leersum en Nasrdin Dchar in Het bestand.

Het bestand (***)

19/4, NPO3, 20.30 uur
Regie: Thomas Korthals Altes, scenario: Judith Goudsmit, met: Nasrdin Dchar, Stefanie van Leersum.

Arnon Grunberg schreef Het Bestand in 2015, een novelle waarin de hoofdpersoon als sneu type het liefst online door het leven gaat. In de verfilming is Lilian, prinses Saba voor virtuele vrienden, ook een nerd, maar wel een puntgave. Scenarist Judith Goudsmit maakte van Het Bestand een cyberthriller.

Als voormalig hacker maakt Lilian de overstap naar de beveiliging van computersystemen. De strijd tegen het grootkapitaal, een erfenis van haar vader, kan ze nu van binnenuit voortzetten. Dat wordt een spannende en actuele geschiedenis waarin de schijn van een digitaal bestaan grote gevolgen heeft in de dagelijkse werkelijkheid. Aangestuurd door een geheimzinnige computerstem dringt Lilian door tot de binnenste schil van het beveiligingsbedrijf.

De 26-jarige Stefanie van Leersum speelt Lilian, en speelt die veelzijdige rol knap. En Het Bestand was dik in orde geweest als Nasrin Dchar als de perfide beveligingsdirecteur zich niet had verloren in opgeklopte waanzin.

Bart Jungmann

Scene uit De aflossing met o.a. Gijs Naber.

De aflossing (**)

26/4, NPO3, 20.30 uur
Regie: Jorien van Nes, scenario: Philip Delmaar & W. Torenstra, met: Waldemar Torenstra, Gijs Naber, Porgy Franssen.

Twee broers begraven hun vader, een klassiek begin. Arne (Gijs Naber) is een activist die vecht tegen de corrupte wereld van de banken, en zijn broer Thomas (Waldemar Torenstra), je raadt het al, bankier. Thomas nodigt zijn broer en diens vriendin uit op het Global Economic Forum om hen ervan te overtuigen dat banken van de crisis hebben geleerd. De uitnodiging wordt gretig aanvaard: het forum biedt een ideaal podium voor een ludieke actie.

De zaak - en de film - loopt uit de hand als Arne in een opwelling een belangrijk figuur uit de bankenwereld (Porgy Franssen) ontvoert en zijn broer en vriendin meesleept op een noodlottig pad. Het plan is 'om de wereld van de schuld' te bevrijden. Wat vervolgens gebeurt is op zijn best potsierlijk te noemen. De film ontbeert elke logica en struikelt over de matige dialogen, waaraan de acteurs niets kunnen redden: 'De wereld staat op het punt van knallen en jij en ik zijn de enigen die er iets aan kunnen doen.'

Mark Moorman