Direct naar artikelinhoud

Ziggo Dome vult gat tussen Gelredome en Ahoy

Muziekliefhebbers en artiesten hebben er vanaf zondag een nieuw onderkomen bij. In 2 jaar tijd verrees naast de Arena in Amsterdam-Zuidoost de Ziggo Dome. De concertzaal biedt plaats aan 17.000 bezoekers en belooft 'de beste akoestiek van Nederland'. Marco Borsato krijgt zondag de eer als eerste artiest het gloednieuwe podium te betreden voor de openingsshow.

Ziggo Dome vult gat tussen Gelredome en Ahoy

De dome, naar een ontwerp van het vermaarde architectenbureau Benthem Crouwel, is een zwarte doos met aan de buitenzijde 840.000 led-lampjes, die van de gevel een videomuur maken. In de zaal kunnen 7500 bezoekers staan en de twee ringen met tribunes bieden in totaal 8.700 zitplaatsen. Ook is een aparte lounge ingericht voor 800 vips. Met ruimte voor 17.000 muziekfans is de Ziggo Dome kleiner dan voetbalstadion en concertzaal GelreDome in Arnhem (34.000), maar groter dan Ahoy in Rotterdam (15.000) en buurman Heineken Music Hall (9.000).

100 evenementen
De nieuwe muziektempel wil grote nationale en internationale artiesten aantrekken, in een intieme sfeer. Op het programma staan namen als Pearl Jam (26, 27 juni), Madonna (7, 8 juli), Lady Gaga (17, 18 september), Radiohead (14 oktober), André Rieu (30 november), Deep Purple (4 december) en Muse (17 december). In totaal verwacht de eigenaar meer dan 100 evenementen per jaar te organiseren, voor meer dan een miljoen bezoekers.

Naast muziek biedt de Ziggo Dome ook plaats aan galadiners, televisieshows, musicals en sportevenementen. Zo wordt op 25 en 26 augustus de Amsterdam Icehockey Cup 2012 gehouden en in februari volgend jaar het theaterspektakel Peter Pan World Arena Tour.

Eerste paal
Op 16 april 2010 sloegen de Amsterdamse wethouders Maarten van Poelgeest (ruimtelijke ordening) en Carolien Gehrels (cultuur) de eerste paal. De opening stond gepland voor eind vorig jaar, maar het failliet van aannemer Midreth gooide begin vorig jaar roet in het eten. Nadat de bouw enkele maanden vertraging had opgelopen, maakte aannemer Strukton het karwei af.

Opening
Marco Borsato sluit zondagavond zijn Dichtbij on Tour-concertreeks af in de nieuwe muziekzaal. Hij wordt daarbij vergezeld door onder andere rapper Lange Frans en de 3JS. Daarmee is de opening van de Ziggo Dome een feit. Danny Damman, commercieel directeur: 'Er komt geen officiële opening. Het gaat hier niet om ons, maar om de fans en de artiest. Wij hebben maar één taak, en dat is de ontmoeting tussen die twee optimaal te faciliteren.' Borsato heeft al gezegd enkele verrassingen tijdens de eerste show in de Ziggo Dome niet te kunnen uitsluiten.