Gegevens van Global Positioning Systems (gps) importeren in de desktopversie van Google Earth

Inhoud van de tutorial

Vereisten

 • U heeft geen programmeervaardigheden nodig.

 • In april 2017 is Google Earth op internet gereleased, zodat u Earth ook via een browser kunt gebruiken. Voor deze tutorial moet u echter de desktopversie van Earth Pro op uw computer installeren. U kunt de nieuwste versie hier downloaden. (Dit kost u niets.)

Aan de slag

 1. Open Google Earth.

 2. Als u gegevens heeft opgeslagen op uw handheld-gps van Garmin of Magellan, koppelt u het apparaat via de USB- of seriële connector aan uw computer en zet u het apparaat aan. Dat zijn de gegevens die u gebruikt in het volgende gedeelte.

 3. U heeft ook een aantal gps-gegevens nodig waarmee u verderop in de tutorial gaat experimenteren. Download de voorbeelddataset door met de rechtermuisknop te klikken op het bestand GPS_track_Save-the-Elephants.gpx en het op te slaan op uw computer. Deze gegevens zijn gedeeld door Save the Elephants en zijn bedoeld voor gebruik in deze tutorial.


Gps-gegevens importeren vanaf uw gps-apparaat

 1. Zorg ervoor dat uw handheld-gps van Garmin of Magellan via de USB- of seriële connector aan uw computer is gekoppeld en dat de gps aan staat.

  Opmerking: Als u een USB-verbinding gebruikt, moet u mogelijk eerst een stuurprogramma installeren voor het gps-apparaat. Stuurprogramma's kunt u vinden op de cd die bij het apparaat is geleverd. U kunt ze ook downloaden van de website van de fabrikant.

 2. Ga naar het menu Extra en selecteer gps.

  Selecteer gps in het menu Extra.

 3. Ga in het venster gps importeren naar het tabblad Importeren en kies uw apparaat: Garmin of Magellan.

 4. Vink de bijbehorende selectievakjes aan als u routepunten, tracks en/of routes wilt importeren.

  Gps-importopties selecteren

 5. Klik op Importeren. Uw gegevens worden vanuit uw apparaat rechtstreeks gedownload in Google Earth, waar u deze kunt zien en opslaan zoals hieronder beschreven.

 6. Voor deze tutorial kunt u het eerder gedownloade bestand GPS_track_Save-the-Elephants.gpx importeren en gebruiken. Hulp bij de import van gps-gegevens vanuit een bestand vindt u hieronder.

 7. Gegevens die vanuit een handheld-gps zijn geïmporteerd, kunnen worden geanimeerd omdat ze tijdstempels (datum en tijd) bevatten voor het moment waarop ze zijn verzameld door het gps-apparaat. U hoeft hiervoor alleen de gps-gegevens te selecteren in het deelvenster Plaatsen en op Afspelen te klikken in de tijdbediening.

  Klik op Afspelen om de gps-track te animeren.

 8. Sla uw gps-gegevens op in een KML-bestand door met de rechtermuisknop op uw map met gps-gegevens te klikken in het deelvenster Plaatsen en Plaats opslaan als... te selecteren of door de gps-apparaatgegevens in het deelvenster Plaatsen te selecteren, naar het menu Bestand te gaan en Plaats opslaan als... te selecteren.

Tips

 • U kunt ook in realtime gegevens ophalen van uw gps-apparaat. Als u op pad gaat met uw laptop, kunt u bijvoorbeeld uw locatie live op Google Earth bekijken. Ga naar het dialoogvenster gps-import en selecteer het tabblad Realtime om opties weer te geven om live gegevens te bekijken. U moet controleren of uw gps-apparaat is aangesloten en gegevens streamt met behulp van een van de ondersteunde protocollen (NMEA is het meest gebruikte).
 • Voordat u de verbinding met internet verbreekt en met uw laptop op pad gaat, vliegt u in Google Earth naar de te bezoeken plaatsen om deze bekijken. De relevante afbeeldingen worden dan opgeslagen in het cachegeheugen van de harde schijf.


Gps-gegevens importeren vanuit een bestand

Als u gps-gegevens heeft opgeslagen in een GPX- of ander type bestand, kunt u die openen in Google Earth. U kunt uw gps-gegevens ook gewoon bekijken in Google Earth als u een gps-apparaat heeft waarvoor Google Earth geen rechtstreekse verbindingen ondersteunt, maar waarmee wel gegevens naar een bestand kunnen worden geëxporteerd. Lees de instructies bij uw gps-apparaat om gegevens vanaf uw apparaat naar een bestand op uw computer te exporteren. U kunt ook software van derden, zoals GPS Babel gebruiken om het GPX-bestand op uw computer te downloaden.

 1. Als u geen eigen bestand heeft om te gebruiken (ondersteunde bestandsindelingen zijn: .gpx, .loc, en .mps), kunt u het voorbeeldbestand van Save the Elephants downloaden en gebruiken. Klik met de rechtermuisknop op het bestand GPS_track_Save-the-Elephants.gpx en sla het op.

 2. Ga naar het menu Bestand en kies Openen...

  Ga naar het menu Bestand en kies Openen

 3. Wijzig in het venster Openen het bestandstype in een gps-bestandstype door de lijst Bestandstypen te gebruiken en gps (.gpx, .loc, *.mps) te selecteren.

  Selecteer het bestandstype voor gps-bestanden.

 4. Navigeer naar de betreffende locatie op uw computer en selecteer het gps-bestand.

 5. Klik op de knop Openen om het importproces te starten.

 6. Kies KML-paden maken in het dialoogvenster gps-gegevens importeren dat wordt geopend. Selecteer ook de opties KML-LineStrings maken en Hoogtes aanpassen aan hoogte van grond.

  Image

 7. Klik op OK. Het bestand wordt geïmporteerd en kan worden bekeken en opgeslagen als KML in Google Earth, zoals hieronder beschreven.

  de geïmporteerde gegevens bekijken op de kaart

 8. Nadat u uw gps-gegevens in Google Earth heeft geladen, kunt u de plaatsmarkeringen van routepunten en trackpaden bewerken en meer informatie over de routepunten en tracks toevoegen in de ballonnen.


Gps-gegevens bekijken en opslaan

 1. Nadat u uw gps-gegevens in Google Earth heeft geladen, kunt u de plaatsmarkeringen van routepunten en trackpaden bewerken en meer informatie over de routepunten en tracks toevoegen in de ballonnen. U kunt een element bewerken in Google Earth door met de rechtermuisknop op het element te klikken in de 3D-viewer of het deelvenster Plaatsen, en vervolgens Eigenschappen (op een pc) of Info (op een Mac) te kiezen.

 2. Gegevens die vanuit een handheld-gps zijn geïmporteerd, kunnen worden geanimeerd omdat ze tijdstempels (datum en tijd) bevatten voor het moment waarop ze zijn verzameld door het gps-apparaat. U hoeft alleen de map met gps-gegevens in het deelvenster Plaatsen te selecteren (markeren) en op Afspelen te klikken in de tijdbediening.

 3. Sla uw gps-gegevens op in een KML-bestand op uw harde schijf door met de rechtermuisknop (Ctrl-klik op een Mac) op de map met gps-gegevens te klikken in het deelvenster Plaatsen en vervolgens Plaats opslaan als te selecteren.

  De onderstaande afbeelding toont het eindresultaat van het gps-pad van Save the Elephants van een gevolgde olifant.


Discussie en feedback

Heeft u vragen over deze tutorial? Wilt u ons feedback geven? Ga naar de Help-community van Google Earth om uw feedback met anderen te bespreken.

In de Google Earth-handleiding vindt u meer informatie over hoe u gps-gegevens kunt importeren. Bekijk de handleiding hier.


Volgende stappen