Tour Builder gebruiken om verhalen te vertellen met kaarten

Google Tour Builder is een webtool waarmee u eenvoudig verhalen met plaatsen over de hele wereld kunt vertellen en verkennen. U kunt over elk gewenst onderwerp een tour maken, inzoomen op plaatsen waar gebeurtenissen hebben plaatsgevonden en eenvoudig tekst, foto's en video's aan het verhaal toevoegen. Tijdens de tour gaan gebruikers van de ene naar de andere plaats om de verhaallijn van uw tour te volgen en beleven ze elke plaats alsof ze zich hier ook echt bevinden dankzij de Google Earth-afbeeldingen en de aangepaste content die u toevoegt.

Tijdens deze tutorial maakt u kennis met Tour Builder en doorloopt u de stappen om uw eigen tour te maken en te delen.

Voordat u begint

Voor deze tutorial heeft u tekst, foto's en video's nodig die u aan uw tour gaat toevoegen. U kunt uw eigen tekst, foto's en video's gebruiken of u kunt de voorbeeldcontent gebruiken die wordt aangeboden door onze partners van het Jane Goodall Institute (JGI). Download het zip-bestand en pak de content uit in een map op uw computer.

Tour_Builder_JGI_sample_content.zip (zip-bestand van 530 KB)

Inhoud van de tutorial

Vereisten

Als u zelf een tour wilt maken met Tour Builder, heeft u een computer met internetverbinding nodig.

Aan de slag

Geef de onderstaande URL op in uw browser om Tour Builder te openen:

http://tourbuilder.withgoogle.com

In dit gedeelte beschrijven we de homepage en waarvoor u Tour Builder kunt gebruiken.

De homepage van Tour Builder

U ziet eerst de homepage van Tour Builder. Hier kunt u bestaande tours verkennen, uw eigen tour maken of tours openen die u al heeft gemaakt. Deze pagina ziet eruit als in onderstaand screenshot.

De homepage van Tour Builder

Inloggen

Het is altijd een goed idee om bij Tour Builder in te loggen met uw Google-account. Dit is bovendien vereist als u meer wilt doen dan alleen openbare tours verkennen in de galerij. Als u wilt inloggen, klikt u rechtsboven op de knop Sign In (Inloggen). U kunt inloggen met een Gmail-account, een Google Apps-account* of een ander e-mailadres dat u eerder heeft gebruikt om u aan te melden voor een Google-account en wachtwoord. Nadat u bent ingelogd, worden de knoppen My Tours (Mijn tours) en Shared Tours (Gedeelde tours) weergegeven.

*Opmerking voor gebruikers met een Google Apps-account: U kunt tours delen met individuele personen of met iedereen, maar u kunt een tour niet alleen met uw domein delen.

Knop Sign-In (Inloggen) van Tour Builder

Log nu in.

Samenwerken aan tours

Als u een tour wilt bewerken met een team van mensen, wordt u aanbevolen de tour te maken met een gedeeld account, waarop iedereen kan inloggen. Zorg er wel voor dat slechts één persoon tegelijk bewerkingen kan maken, om te voorkomen dat u elkaars wijzigingen overschrijft.

De knop Home

De knop Home ziet eruit als een huisje en wordt linksboven op de meeste pagina's in Tour Builder weergegeven. U kunt op de knop Home klikken om terug te gaan naar de homepage.

Mijn tours

Klik linksboven op de homepage op de knop My Tours (Mijn tours).

Met de knop My Tours (Mijn tours) opent u een lijst van tours die u heeft gemaakt. Op deze pagina kunt u al uw tours bekijken. Misschien is deze pagina momenteel nog leeg, maar na afloop van deze tutorial heeft u ten minste één tour gemaakt.

U kunt op de naam van een tour klikken om een dropdownmenu met 5 opties te openen: Preview (Voorbeeld weergeven), Edit (Bewerken), Delete (Verwijderen), Export (Exporteren) en Copy (Kopiëren). Als u op Preview (Voorbeeld weergeven) klikt, ziet u de tour zoals deze wordt weergegeven voor een gebruiker in de weergavemodus. Met Edit (Bewerken) opent u de bewerkingsinterface waar u de tour kunt uitbreiden of bewerken. Als u op Delete (Verwijderen) klikt, wordt de hele tour verwijderd. Met Export (Exporteren) kunt u de kaart downloaden als KML- of csv-bestand. Als u op Copy (Kopiëren) klikt, kunt u een kopie van de tour maken. Deze wordt automatisch ingesteld op privé.

Image

De knop Shared Tours (Gedeelde tours)

Klik op de knop Shared Tours (Gedeelde tours).

Met de knop_Shared Tours_ (Gedeelde tours) opent u een lijst van tours die andere gebruikers met u hebben gedeeld. Als niemand een tour specifiek met u heeft gedeeld, is deze pagina leeg. Als deze pagina wel tours bevat, kunt u op de tours klikken om ze te bekijken.

Image

Klik op de knop Gallery (Galerij).

Met de knop Gallery (Galerij) opent u een lijst van tours die openbaar zijn gepubliceerd door andere gebruikers. Dit is de ideale plek om interessante tours over boeiende verhalen en plaatsen te verkennen. Neem even de tijd om een paar tours te bekijken en een beter idee te krijgen van hoe u uw eigen tour kunt maken.

Knop Gallery (Galerij)

De knop About (Over)

Met de knop About (Over) opent u een pagina met antwoorden op veelgestelde vragen over Tour Builder, inclusief achtergrondinformatie over het product, antwoorden op technische vragen en een link om feedback te sturen.

De knop View A Tour (Tour bekijken)

Met de blauwe knop View A Tour (Tour bekijken) op de homepage opent u een uitgelichte voorbeeldtour die u kunt verkennen. In het gedeelte Een tour bekijken van deze tutorial doorloopt u stapsgewijs een tour en leert u hoe u op de kaart kunt navigeren en de content kunt verkennen.

Knop View A Tour (Tour bekijken)

De knop Create New Tour (Nieuwe tour maken)

Op de homepage ziet u 2 rode knoppen: Create New Tour (Nieuwe tour maken) en Create A Tour (Tour maken). Als u op een van deze knoppen klikt, wordt het proces gestart om een nieuwe tour te maken. In het gedeelte Een nieuwe tour maken van deze tutorial doorloopt u de stappen om een tour te maken.

Knop Create New Tour (Nieuwe tour maken)


Een tour bekijken

In dit gedeelte verkent u Tour Builder, worden de verschillende onderdelen van een tour beschreven en krijgt u tips over hoe u in de verschillende soorten content navigeert. Als u al vaker tours heeft bekeken in Tour Builder en nu zelf een tour wilt maken, gaat u door naar het volgende gedeelte: Een nieuwe tour maken.

Als u een tour wilt bekijken, klikt u linksboven in uw venster op het Tour Builder-logo om terug te keren naar de homepage (als u zich daar nog niet bevindt).

Een tour openen

Als u een tour wilt openen om te verkennen, klikt u op de blauwe knop View A Tour (Tour bekijken) of klikt u op de knop Gallery (Galerij) en vervolgens op een van de beschikbare tours om deze te starten. Ik open nu de tour The Beginning of Team Rubicon (Het begin van Team Rubicon) in de galerij voor de onderstaande voorbeelden. Deze tour vertelt het verhaal van een groep mariniers en hoe ze een hulporganisatie hebben opgericht om ondersteuning te bieden bij een ramp.

Image

Inleiding van de tour

Wanneer u een tour opent, ziet u eerst de inleiding van de tour. Aan de linkerkant vindt u een verticale lijst met kaarten die overeenkomen met de locaties van de tour. De inleiding is boven aan de lijst met rood gemarkeerd. Rechts van de lijst vindt u de content van de inleiding, met een titel, beschrijving en foto's. Aan de rechterkant ziet u een uitgezoomde weergave van de kaart met een overzicht van de hele tour. U kunt op elk gewenst moment op de kaart klikken om te schuiven en te zoomen.

Image

Neem even de tijd om de beschrijving te lezen en de foto's te bekijken.

Locaties en navigatie

Nadat u de inleiding heeft gelezen, kunt u naar de eerste locatie van de tour gaan. Elke locatie toont een volgende stap van het verhaal, met een specifieke kaartweergave, een beschrijvende tekst en doorgaans ook foto's of een video.

U kunt op 3 manieren tussen locaties van de tour navigeren: door onderaan het contentvenster op de knoppen Back (Terug) en Next (Volgende) te klikken, door op locatiekaarten in de lijst van locaties te klikken of door op locatiemarkeringen op de kaart te klikken. U kunt een tour doorgaans het best verkennen door de verhaallijn te volgen zoals deze door de maker van de tour is uitgestippeld, met de knop Next (Volgende). U gaat nu alle opties uitproberen, zodat u bekend bent met alle mogelijkheden.

De knop Next (Volgende) gebruiken

Als u naar de 1e locatie wilt gaan, klikt u onderaan het gedeelte met content op de knop Next (Volgende).

Image

U ziet nu de 1e locatie, Jake's House (Huis van Jake), die met rood is gemarkeerd in de lijst van locaties, en de tekst en afbeeldingen voor de 1e locatie in het gedeelte met content. De Earth-weergave is nu ingezoomd op de 1e locatie op de kaart. Dit is het huis van een van de leden van het team en de content vertelt ons meer over zijn verleden.

Screenshot van locatie 1

Locatie selecteren in de lijst van locaties

Als u naar de volgende locatie wilt gaan, klikt u op de 2e locatie in de lijst van locaties. De 2e locatiekaart wordt met rood gemarkeerd, Will's House (Huis van Will) wordt weergegeven in het contentvenster en de kaart brengt u naar de nieuwe locatie. U heeft misschien gezien dat de locaties op de kaart zijn verbonden door een lijn.

Screenshot van locatie 2

Een locatie op de kaart selecteren

Probeer nu met de kaart naar de derde locatie te gaan. Zoom uit met het scrollwiel van uw muis of door op het uitzoompictogram op de kaart te klikken, tot meerdere plaatsmarkeringen voor tourlocaties zichtbaar worden op de kaart. Als u op een van de locaties klikt, wordt ingezoomd op die locatie en wordt de content links geüpdatet met informatie over die locatie. Kunt u de locatie Hurricane Sandy (Orkaan Sandy) met de plaatsmarkering in de buurt van New York City vinden?

Image

Foto's en video's bekijken

Aan locaties kunnen foto's en video's worden gekoppeld, die makkelijk kunnen worden verkend!

Foto's

In het contentvenster voor de locatie worden kleine versies van de foto's weergegeven. Als u een grotere versie van een foto wilt bekijken, klikt u rechtsonder op de foto op de uitvouwknop (de knop met 4 pijltjes). Als u wilt terugkeren naar de tour, klikt u buiten de foto of drukt u op uw toetsenbord op de Escape-toets.

Een foto bekijken

Als er meerdere foto's of video's beschikbaar zijn voor een locatie, wordt aan elke kant van de foto een pijl weergegeven als u de muisaanwijzer op de foto plaatst. Klik op deze pijlen om door de beschikbare foto's en video's te scrollen. Dit werkt ook in de volledige schermweergave, waar u bovendien de pijltoetsen op uw toetsenbord kunt gebruiken om door de foto's te scrollen.

Door foto's scrollen

Video's

Wanneer een video is gekoppeld aan een locatie, wordt boven op de video een rode afspeelknop weergegeven. Klik op de knop om de video uit te breiden en klik nogmaals op de knop om deze af te spelen. Als er meerdere foto's of video's zijn, kunt u met de pijlen door de foto's of video's scrollen.

Een video afspelen

De kaart verkennen

Wanneer u de tour verkent, kunt u de tour op elk gewenst moment stoppen en de locaties op de kaart verkennen. Zoom verder in om meer details weer te geven of zoom uit en verschuif de kaart om de omliggende gebieden weer te geven voor een duidelijker beeld van de locatie en de context van de omliggende plaatsen.

Image

U kunt de kaart het makkelijkst verschuiven door met de muis op het kaartoppervlak te klikken en vervolgens te slepen.

U kunt in- en uitzoomen om de verschillende locaties van een tour te verkennen en te bekijken hoe ze met elkaar in verband staan. Als u wilt inzoomen, kunt u op de gewenste locatie op de kaart dubbelklikken. Dubbelklik met de rechtermuisknop om uit te zoomen. Als u een muis met scrollwiel heeft, klikt u op de kaart en scrollt u omhoog of omlaag om in of uit te zoomen. U kunt ook de zoomopties op het scherm gebruiken. Deze vindt u rechtsboven op de kaart.

Aarzel niet om de kaart te verkennen en op plaatsmarkeringen te klikken om te kijken waar ze naartoe leiden.


Een nieuwe tour maken

Het is nu tijd om uw eigen tour te maken. We doorlopen samen met u de nodige stappen en helpen u een kort verhaal te vertellen door uw kijkers mee te nemen naar diverse locaties en beschrijvingen, foto's en video's toe te voegen. U kunt de inhoud gebruiken die boven aan deze training is aangeboden door het Jane Goodall Institute en een verhaal vertellen over chimpansees, of u kunt uw eigen inhoud gebruiken.

Een nieuwe tour starten

In Tour Builder vindt u rechtsboven op bijna elke pagina de rode knop Create New Tour (Nieuwe tour maken). U kunt ook linksboven op het Tour Builder-logo klikken om terug te keren naar de homepage, waar u in het midden van de pagina de rode knop Create A Tour (Tour maken) vindt.

Image

Klik op de rode knop Create New Tour (Nieuwe tour maken) om aan de slag te gaan met uw tour.

U ziet nu onderstaande pagina, waarop u wordt gevraagd de naam van uw tour en de naam van de auteur op te geven (dit kan uw naam of de naam van uw organisatie zijn). Deze namen worden als titel van de tour en naamregel onder de titel weergegeven bij elke vermelding van de tour.

Vul de naam van de tour en de auteur in en klik op de blauwe knop Create Tour (Tour maken). Uw tour blijft volledig privé tot u besluit om deze met anderen te delen.

Voor deze tutorial gebruikt u mijn pseudoniem Bill Shakespeare en de naam Jane en de chimpansees voor de tour. Klik op de knop Create Tour (Tour maken) om verder te gaan.

De inleiding van de tour bewerken

U bevindt zich nu op de bewerkingspagina voor de inleiding van de tour. Zowel de naam als de auteur die u net heeft opgegeven, worden hier vermeld. U kunt ze desgewenst bewerken.

Een foto toevoegen

Voeg nu een foto toe aan de pagina voor de inleiding. We gebruiken hier de foto jane_peak.jpg uit het zip-bestand met de content die u heeft gedownload in het gedeelte Voordat u begint.

Image

Klik onder Select an Introduction Picture (Foto voor inleiding selecteren) op Add a Photo (Foto toevoegen). De pagina Select a photo (Foto selecteren) wordt geopend. U kunt een foto uit uw albums kiezen, een foto uploaden, op internet zoeken naar afbeeldingen of de URL van een afbeelding opgeven. Kies nu Upload photos (Foto's uploaden).

Image

Op de volgende pagina kunt u een bestaand album selecteren of een nieuw album maken. Gebruik voor deze tour het standaardalbum. Sleep de foto vervolgens van uw computer naar die pagina of klik op de blauwe knop Select photos from your computer (Foto's van uw computer selecteren) om de foto jane_peak.jpg te zoeken die u wilt uploaden. Nadat u de foto heeft geüpload en bent teruggekeerd naar de bewerkingspagina voor de inleiding van uw tour, wordt hier een kleine versie van de foto weergegeven. In de weergavemodus ziet u een grotere versie van de foto.

Inleiding

In het vak Introduction (Inleiding) kunt u een beschrijvende of inleidende tekst voor uw tour opgeven. Hierin legt u uit waar de tour over gaat. Voor dit vak beschikt u over basisopties voor opmaak, zoals vet, cursief, onderstrepen, opsommingstekens, inspringing en hyperlinks. Met de knop Tx kunt u alle opmaak wissen.

Typ nu tekst in het vak voor de beschrijving. U kunt deze tekst kopiëren en plakken:

Jane Goodall is een van 's werelds bekendste natuurkenners en natuurbeschermers. Haar werk heeft onze kennis van chimpansees op revolutionaire wijze veranderd. Het Jane Goodall Institute dat door haar is opgericht, zet zich in heel Afrika in voor de bescherming van chimpansees.

Voeg ook een link naar een website toe, bijvoorbeeld de site van het JGI: http://www.janegoodall.org/.

Image

Opties voor de hele tour bewerken

Op het scherm met de inleiding vindt u een aantal opties die van invloed zijn op de hele tour, bijvoorbeeld hoe de locaties worden verbonden door lijnen en welke lagen op de kaart worden weergegeven. Al deze opties worden in onderstaande gedeelten beschreven.

Soort verhaal

Met de optie Type of Story (Soort verhaal) bepaalt u hoe de locaties die u kiest voor uw tour op de kaart worden verbonden met lijnen. U heeft de keuze uit de volgende 5 opties.

Opties voor soort verhaal

 • Story 3D (Verhaal met 3D): De locaties worden in de volgorde waarin ze in de lijst staan, verbonden door 3D-lijnen die een boog in de lucht vormen van de ene naar de andere locatie op de kaart. Opmerking: Deze bogen worden als vlakke lijnen weergegeven op de 2D-kaart in Tour Builder, maar ze worden in 3D weergegeven als u de tour exporteert naar Google Earth.

 • Story 2D (Verhaal met 2D): De locaties worden in de volgorde waarin ze in de lijst staan, verbonden door vlakke lijnen die over het aardoppervlak lopen.

 • Hub 3D (Centraal punt met 3D): De locaties zijn allemaal in een spaakpatroon verbonden, met de 1e locatie als centraal punt waaruit 3D-lijnen in een boog naar elke andere locatie vertrekken. Opmerking: Deze bogen worden als vlakke lijnen weergegeven op de 2D-kaart in Tour Builder, maar ze worden in 3D weergegeven als u de tour exporteert naar Google Earth.

 • Hub 2D (Centraal punt met 2D): De locaties zijn allemaal in een spaakpatroon verbonden, met de 1e locatie als centraal punt. Alle andere locaties zijn hiermee verbonden via vlakke lijnen over het aardoppervlak.

 • Disabled (Uit): Hiermee verbergt u de lijnen, zodat de locaties alleen als plaatsmarkeringen op de kaart worden weergegeven.

Kies voor deze tour de standaardoptie: Story 3D (Verhaal met 3D).

Padkleur

Met Path Color (Padkleur) kunt u een kleur selecteren voor de lijnen die de locaties van uw tour verbinden op de kaart. Klik op het dropdownmenu om de opties weer te geven. Als u niet de standaardkleur geel wilt gebruiken, kunt u een andere kleur selecteren.

Dropdownmenu voor padkleur

Geavanceerde opties

Als u het gedeelte Advanced Options (Geavanceerde opties) uitvouwt, kunt u kiezen welke basislagen op de kaart worden weergegeven. De beschikbare opties zijn Borders & Labels (Randen en labels) en Roads (Wegen). U kunt elke gewenste optie selecteren. Voor deze tutorial zet u alleen Borders & Labels (Randen en labels) aan.

Image

Onder Map Style (Kaartstijl) ziet u de optie Add a KML/KMZ by URL (KML/KMZ toevoegen op basis van een URL). Hiermee kunt u een geografische dataset als een overlay voor de tour toevoegen. Als u bijvoorbeeld uw eigen kaart met locatiepunten heeft of polygonen voor staten die u op de kaart wilt weergeven tijdens de hele tour, kunt u die hier toevoegen. U beschikt later over soortgelijke opties om gegevenslagen toe te voegen voor elke afzonderlijke locatie die u toevoegt, maar gegevenslagen die u hier toevoegt in het gedeelte voor de inleiding, zijn tijdens de hele tour zichtbaar.

Als u een KML-kaartoverlay wilt toevoegen, heeft u een KML-bestand nodig met de gegevens die u wilt weergeven. U moet dit bestand uploaden naar een openbaar toegankelijke locatie op internet en de URL van het bestand hier plakken.

Image

De weergave instellen

Voor elke locatie die u daarna toevoegt, kunt u een specifieke kaartweergave definiëren. Deze optie is niet beschikbaar voor de inleiding van de tour, omdat Tour Builder automatisch een weergave voor de inleiding kiest op basis van de locaties die u maakt.

Uw werk opslaan

In de bewerkingsmodus wordt rechtsboven de knop Save Now (Nu opslaan) weergegeven. Klik tijdens het bewerken regelmatig op deze knop om uw werk op te slaan. Nadat u op de knop heeft geklikt, wordt gemeld wanneer de tour voor het laatst is opgeslagen. Uw werk wordt van tijd tot tijd automatisch opgeslagen in Tour Builder, maar als u een belangrijke wijziging aanbrengt en niet het risico wilt lopen dat deze verloren gaat, kunt u het best op Save Now (Nu opslaan) klikken.

Knop Save Now (Nu opslaan)

Als u wilt bekijken wat u tot nu toe heeft gemaakt, klikt u rechtsboven op de uitvouwbare menuknop en vervolgens op Edit (Bewerken).


Locaties aan uw tour toevoegen

Nadat de inleiding en de opties voor de hele tour zijn ingesteld, kunt u locaties aan uw tour toevoegen. Als u zich niet in de bewerkingsmodus bevindt, klikt u rechtsboven op de knop Edit (Bewerken).

Klik aan de linkerkant op de blauwe knop + Add Location (+ Locatie toevoegen) om een nieuwe locatie te maken.

Uw 1e locatie markeren

Als u op de knop + Add Location (+ Locatie toevoegen) klikt om een nieuwe locatie te maken, heeft u de keuze uit 2 opties om de locatie op de kaart te markeren. U kunt naar een locatie zoeken of u kunt handmatig een plaatsmarkering op de kaart zetten.

Formulier voor nieuwe locatie

Een locatie zoeken

Als u naar een locatie wilt zoeken, typt u de locatie in het zoekvak. Terwijl u typt, wordt een lijst met resultaten weergegeven. Wanneer u het gewenste resultaat ziet, klikt u hierop. Als het boven aan de lijst staat, drukt u op Enter om het te selecteren. De kaart brengt u naar de locatie waar de markering is neergezet.

Zoekresultaat aan tour toevoegen

Zoek naar enkele locaties om vertrouwd te raken met de werking van deze functie. Zoek nu naar Bournemouth, UK. Wanneer de kaart u naar Bournemouth brengt, plaatst u de cursor op het zoekresultaat en klikt u op de blauwe knop Add to Tour (Aan tour toevoegen) om deze locatie aan de tour toe te voegen.

Een plaatsmarkering neerzetten

U kunt een plaatsmarkering ook toevoegen door deze handmatig neer te zetten op de kaart. Hiervoor klikt u op de knop Drop Placemark (Plaatsmarkering neerzetten). Vervolgens klikt u op de gewenste locatie op de kaart en ten slotte op de blauwe knop Add to Tour (Aan tour toevoegen). U gaat deze stappen hieronder doorlopen voor de volgende locatie.

Plaatsmarkering op kaart neerzetten en aan tour toevoegen

Het is geen probleem als de locatie niet meteen juist is. U kunt de markering later altijd nog verslepen om deze te verplaatsen en de weergave opnieuw in te stellen.

De details van uw locatie bewerken

Voor elke locatie kunt u een naam, foto's en/of video's, een beschrijvende tekst en een aantal andere details opgeven. In dit gedeelte worden de verschillende opties beschreven.

Locatienaam

Geef uw locatie een naam. Als u naar een locatie heeft gezocht, wordt de naam mogelijk al weergegeven in het vak Location name (Locatienaam), maar u kunt deze desgewenst bewerken. Voor de tour die u momenteel maakt, geeft u de locatie in Bournemouth de naam Huis van Jane.

Locatienaam

Een foto of video toevoegen

Onder Enhance the Story (Verhaal uitbreiden) kunt u tot 25 foto's en/of video's toevoegen. Voeg de foto jane_and_leakey.jpg aan deze locatie toe, zoals u ook voor de inleiding heeft gedaan.

Als u bijschriften aan uw foto's toevoegt of een beschrijving aan uw YouTube-video toevoegt, worden ze in Tour Builder als bijschriften weergegeven.

Interface voor foto's en video's

Start- en einddatum

Datums kunnen in Tour Builder alleen onder de locatienaam worden weergegeven. Als u een startdatum, einddatum of beide wilt weergeven, kunt u deze hier opgeven. Datums kunnen bestaan uit alleen het jaar, alleen de maand, alleen de dag of elke andere combinatie. U hoeft ze niet per se alle 3 op te geven. Aangezien de datums optioneel zijn, hoeft u voor dit voorbeeld geen datums op te geven.

Opties voor datums

Beschrijvende tekst toevoegen

Onder Introduction (Inleiding) vindt u een tekstvak waarin u het verhaal voor deze locatie kunt typen. Net zoals voor de tekst van de pagina voor de inleiding beschikt u hier over basisopties voor opmaak.

Voor deze tour typt of kopieert en plakt u de volgende of een soortgelijke tekst:

Jane Goodall, die opgroeide in Bournemouth in Engeland, was gefascineerd door dieren en las graag de verhalen van Dr. Dolittle en Tarzan. In 1957 trok ze naar Kenia waar ze de bekende Dr. Louis Leakey ontmoette die haar in dienst nam als secretaresse en haar uiteindelijk op weg hielp om chimpansees te gaan bestuderen.

Image

De weergave aanpassen

Ga nu even naar de kaart en pas de kaartweergave aan voor deze locatie. Gebruik de eerder beschreven methoden om naar een geschikte weergave te navigeren. Zoom een beetje in naar een weergave zoals degene in onderstaand screenshot.

Image

Zodra u tevreden bent over de weergave, klikt u rechtsboven op de kaart op de blauwe knop Lock this View (Deze weergave vergrendelen). Deze weergave is nu gekoppeld aan uw locatie. Als gebruikers naar deze locatie gaan, brengt de kaart hen naar deze weergave.

Een icoon kiezen

In het bewerkingsvenster voor de content van de locatie kunt u onder Location Icon (Locatie-icoon) een kaarticoon voor uw locatie kiezen. Klik op Change Icon (Locatie wijzigen) om de opties te bekijken en een icoon uit de lijst te kiezen. Kies voor deze locatie het gele huisje.

Icoonkiezer

Kaartoverlays toevoegen

Onderaan het bewerkingsvenster voor de locatie vindt u het uitvouwbare tabblad Advanced Options (Geavanceerde opties). Een van de opties is Add a KML/KMZ by URL (KML/KMZ toevoegen op basis van een URL). Hiermee kunt u een geografische dataset als een overlay aan de kaart toevoegen. Deze overlay wordt weergegeven wanneer de gebruiker naar deze locatie navigeert. Overlays die u instelt voor de inleiding van de tour worden in de hele tour weergegeven, terwijl overlays die u instelt voor een locatie alleen worden weergegeven voor die locatie.

Uw werk opslaan

Uw bewerkingen worden van tijd tot tijd automatisch opgeslagen in Tour Builder, maar u kunt altijd rechtsboven op de knop Save Now (Nu opslaan) klikken.

Meer locaties toevoegen

Voeg nog een aantal locaties toe zodat u een tour heeft die de moeite waard is.

2e locatie

 1. Klik aan de linkerkant op de knop + Add Location (+ Locatie toevoegen) om een nieuwe locatie toe te voegen.

 2. Zoek naar Gombe National Park in Tanzania. Wanneer u deze locatie heeft gevonden, klikt u op de blauwe knop Add to Tour (Aan tour toevoegen).

 3. Zoek een geschikte weergave en klik rechtsboven op de kaart op de blauwe knop Lock this View (Deze weergave vergrendelen) om de weergave op te slaan.

 4. Wijzig de locatienaam in De chimpansees van Gombe.

 5. Voeg de 1e chimpanseefoto toe aan deze locatie: chimps_fishing_for_termites.jpg.

 6. Klik op de foto op de knop + om meer foto's toe te voegen. Voeg de andere chimpanseefoto's toe: gaia_and_google.jpg en gombe_researcher_observing_chimps.jpg.
  Als u een foto wilt verwijderen, klikt u rechtsonder in het fotovak op het prullenbakje.

 7. Typ (of kopieer en plak) in het beschrijvingsvak Introduction (Inleiding) de volgende of een soortgelijke tekst:

  Jane Goodall verrichtte veel van haar onderzoek in het Gombe National Park en toonde hier aan dat chimpansees net als mensen gereedschap maken en gebruiken. Haar team van onderzoekers is nu al decennia lang aanwezig in Gombe. Ze doen hier onderzoek naar het gedrag van chimpansees en volgen het leven van deze dieren.

 8. Kies onder Location Icon (Locatie-icoon) het groene boompje.

 9. Klik rechtsboven op de knop Save Now (Nu opslaan) als de tour nog niet automatisch is opgeslagen.

Image

3e locatie

 1. Klik op de blauwe knop + Add Location (+ Locatie toevoegen).

 2. Zoom de kaart vanaf Gombe aanzienlijk uit tot heel Centraal-Afrika zichtbaar is.

 3. Klik op de knop Drop Placemark (Plaatsmarkering neerzetten) en sleep de cursor over de kaart. U ziet op de kaart een kruis dat met uw muis over de kaart beweegt. Klik ergens in Centraal-Afrika om de markering neer te zetten, bijvoorbeeld op Gabon of Congo. Dit hoeft niet exact te zijn, ergens in de buurt is voldoende.

 4. Klik op de blauwe knop Add to Tour (Aan tour toevoegen) om de markering aan de kaart toe te voegen en de gegevens voor deze locatie te bewerken.

 5. Stel de locatienaam in op Bescherming van chimpansees.

 6. Voeg nu een video aan deze locatie toe. Klik hiervoor op Add Photos & Videos (Foto's en video's toevoegen), selecteer het dropdowntabblad More (Meer) en klik op Search YouTube (Op YouTube zoeken). Zoek naar Jane Goodall Ground to the Cloud. Klik op het 1e resultaat (From the Ground to the Cloud:...) en klik vervolgens op de blauwe knop Select (Selecteren) om deze video aan uw locatie toe te voegen. Als u de video via de zoekfunctie niet kunt vinden, kunt u de video ook rechtstreeks toevoegen met de URL: http://youtu.be/CNXv8EEs0P8.

 7. Typ (of kopieer en plak) in het vak Introduction (Inleiding) onderstaande of vergelijkbare tekst:

  Het Jane Goodall Institute (JGI) is in de hele wereld actief om de bescherming van chimpansees in Afrika te promoten. Op deze kaart worden bij benadering de historische grenzen van het leefgebied van chimpansees weergegeven, dat snel kleiner wordt vanwege de menselijke invasie en ontbossing. Bovenstaande video laat zien hoe het instituut gebruikmaakt van de kaarttools van Google. Als u het instituut wilt helpen chimpansees te beschermen, vindt u meer informatie op hun website en kunt u een donatie overwegen.

 8. Voeg een link toe naar http://www.janegoodall.org/.

De volgorde van uw locaties wijzigen

U kunt de volgorde van uw locaties eenvoudig wijzigen door de locatiekaarten omhoog en omlaag te slepen en neer te zetten in de lijst. Probeer nu een locatie naar de bovenkant van de lijst te slepen en vervolgens terug naar de oorspronkelijke locatie.

De volgorde van locatiekaarten wijzigen

Het resultaat bekijken

U bent nu klaar met uw 1e tour waaraan u 3 locaties heeft toegevoegd. Klik rechtsboven voor de zekerheid op de knop Save Now (Nu opslaan).

Klik daarna rechtsboven op de knop Done Editing (Klaar met bewerken) om de bewerkingsmodus te sluiten en naar de weergavemodus te gaan.

Als u in de lijst aan de linkerkant op de bovenste kaart Introduction (Inleiding) klikt, ziet u het overzicht waarin gebruikers worden begroet wanneer ze uw tour starten.

Image

Klik nu op de knop Next (Volgende) of op de 1e locatie (Huis van Jane) en kijk hoe u over de kaart naar die locatie reist. Klik op de 2e en 3e locatie om achtereenvolgens Gombe en de leefgebieden van chimpansees in Afrika te bekijken. Voor elke locatie kunt u het verhaal in het tekstvak lezen, de foto's en video's bekijken en de kaart verder verkennen. Ga naar het gedeelte Een tour bekijken aan het begin van deze tutorial voor meer informatie.


Een tour delen

Nu uw tour klaar is, kunt u deze delen met anderen.

Delen met individuele mensen

Mogelijk wilt u uw tour alleen met bepaalde mensen delen. Dit kan zijn omdat u in uw tour een verhaal vertelt dat u alleen wilt delen met zeer specifieke mensen of omdat u nog altijd aan de tour werkt en u wilt dat alleen een paar vrienden of collega's deze kunnen bekijken zodat ze u feedback kunnen geven. U kunt een tour eenvoudig alleen met bepaalde mensen delen. Ze moeten inloggen met hun Google-account om de tour te bekijken.

 • Open de tour die u wilt delen in de weergavemodus. Als u zich nog in de bewerkingsmodus bevindt, klikt u rechtsboven op de knop Done Editing (Klaar met bewerken).

 • Klik rechtsboven op de blauwe knop Share (Delen) om het dialoogvenster Sharing settings (Instellingen voor delen) te openen.

  Dialoogvenster Sharing settings (Instellingen voor delen)

 • Als u de tour alleen met een bepaalde persoon wilt delen, geeft u het e-mailadres van die persoon op onder Invite people (Mensen uitnodigen). U kunt meerdere e-mailadressen toevoegen en deze scheiden door komma's om meerdere personen uit te nodigen.

 • Klik onderaan op de blauwe knop Done (Gereed) om de instellingen op te slaan. Er wordt nu een e-mail met een link naar de tour gestuurd naar de e-mailadressen die u heeft opgegeven.

Uitgebreid delen

Wanneer u er klaar voor bent om uw tour uitgebreid te delen, kunt u deze beschikbaar maken zodat iedereen met de link toegang heeft, zonder dat ze hoeven in te loggen. Dit is handig wanneer uw tour af is en u deze wilt delen op uw website, blog of social media.

 • Open de tour die u wilt delen in de weergavemodus en klik rechtsboven op de blauwe knop Share (Delen).

 • Ga in het dialoogvenster Sharing settings (Instellingen voor delen) onder Who can access (Mensen met toegang) naar de optie Private - Only the people listed below can access (Privé gedeeld: alleen de onderstaande mensen hebben toegang).

 • Klik rechts van deze optie op de link Change… (Wijzigen…).

  Dialoogvenster Sharing settings (Instellingen voor delen)

 • Selecteer Anyone who has the link (Iedereen met de link).

 • Klik op de blauwe knop Save (Opslaan).

  Zichtbaarheidsopties voor delen

 • Kopieer de link die bovenaan het dialoogvenster onder Link to share (Link om te delen) wordt weergegeven.

  Link om te delen

 • Klik op de blauwe knop Done (Gereed).

U kunt die link nu delen op uw website, blog, social media of via e-mail. Iedereen die op de link klikt, heeft toegang tot uw tour, kan deze weergeven en kan uw verhaal verkennen.


Openen in Google Earth

In het dropdownmenu aan de rechterkant van het tourscherm ziet u de optie Open in Earth (Openen in Earth). Als u de webbrowser Chrome gebruikt, wordt u omgeleid naar Google Earth Web als u de tour opent. Op deze manier kunt u het Tour Builder-project visualiseren in de indrukwekkende 3D-omgeving van Google Earth Web. Gebruikers kunnen de content van uw tour ook verkennen in de interface van Google Earth.

Opmerking: U moet hiervoor de zichtbaarheidsinstelling wijzigen in Anyone who has the link (Iedereen met de link) of Public (Openbaar).

Als u uw Tour Builder-project in Google Earth Web heeft geopend, kunt u de tour net als in Tour Builder bewerken en verkennen. De 3D-modus biedt daarnaast een krachtige visualisatietool waarmee u de beeldhoek kunt aanpassen. Veel plezier met het verkennen van uw tour!

Image


Discussie en feedback

Als u feedback over Tour Builder heeft, waaronder problemen die u heeft ondervonden of suggesties die u heeft voor het product, klikt u onderaan de homepage van Tour Builder op de link Feedback.


Volgende stappen

Als u Tour Builder in meer detail wilt verkennen, kunt u meer locaties toevoegen, de bijbehorende kaartweergaven aanpassen en meer foto's en video's toevoegen aan uw locaties met de diverse beschikbare opties. U kunt ook experimenteren met de datuminstellingen, de instellingen voor historische afbeeldingen en de opties voor kaartoverlays om KML-bestanden in uw tour op te nemen.