Hutan, Alam dan Lingkungan Aceh (HAkA)

Auteur
Agung Dwinurcahya, GIS-manager bij HAkA
Organisatie
Hutan, Alam dan Lingkungan Aceh (HAkA)
Gebruikte tools
Google Earth, Google Earth Pro, Google My Maps

De uitdaging en de organisatie

Het Leuser-ecosysteem, in de Indonesische provincies Atjeh en Noord-Sumatra, is de laatste plek op aarde waar orang-oetans, neushoorns, olifanten en tijgers in het wild samenleven. Dit is een van de rijkste uitgestrekte tropische bossen in Zuidoost-Azië. Het weelderige paradijs bestaat uit meer dan 2,6 miljoen hectare aan laaglandregenwoud, rijke turfmoerassen, bergweiden en bergbosgebieden. In het Leuser-ecosysteem zijn bovendien zo'n 8500 plantensoorten, meer dan 105 soorten zoogdieren en 382 soorten vogels te vinden.

Om dit diverse natuurgebied te beschermen, werd in 2013 een door burgers ontwikkelde non-profitorganisatie opgezet met de naam Hutan, Alam dan Lingkung Aceh (HAkA). De visie en missie van de organisatie waren gericht op het behouden van het Leuser-ecosysteem voor een betere, duurzame toekomst voor het Indonesische Atjeh en de rest van de wereld. HAkA werkt nauw samen met het FKL (het Leuser Conservation Forum), andere lokale organisaties en gemeenschappen om het ontbossingproces om te keren, stroperij te voorkomen en het aantal conflicten tussen mens en dier te beperken.

Aanpak

Nadat HAkA in 2015 deelnam aan de jaarlijkse Geo for Good-top, begon GIS-manager Agung Dwinurcahya met de implementatie van kaarttools van Google in HAkA-projecten. Als lid van het Earth Outreach Trainer Network gaf hij bovendien trainingen aan andere lokale non-profitorganisaties. Dwinurcahya was ook de eerste Indonesische partner die een Voyager-verhaal schreef en publiceerde, in juli 2018. HAkA maakte voor zijn missiegerichte activiteiten gebruik van drie kaarttools.

Onderzoek

HAkA kon met behulp van historische beelden uit Google Earth Pro bosgebieden monitoren vanaf het jaar 2006 en zag dat het bos flink beschadigd was. Uit de gegevens van 2017 bleek dat de ontbossing in Atjeh betrekking had op zo'n 17.000 hectare aan bosgebied. In 2018 kwam daar nog 15.000 hectare bij.

"We gebruiken Google Earth Pro in een zeer hoge satellietresolutie om illegale palmolieplantages in beschermde gebieden te vinden (bovenaan) en de ontbossing hiervan in de gaten te houden (onderaan). Dit doen we aan de hand van historische beelden."

Gegevensvisualisatie

Google My Maps visualiseert gegevens van de rangers en monitoringsteams van het Leuser Conservation Forum (FKL). Zij verzamelen gegevens over illegale bosactiviteiten, zoals stroperij, ontbossing en aantasting van de natuur. De kaartgegevens zijn waardevol, want ze kunnen eenvoudig intern worden gedeeld voor evaluaties ter voorbereiding op toekomstige monitoringen met externe partners. Met elke hectare aan bos die verloren gaat in het Leuser-ecosysteem, worden het milieu en de gemeenschap negatief beïnvloed. Hiermee neemt het risico op regelmatige overstromingen en aardverschuivingen op verschillende plekken toe.

Bekendheid vergroten

HAkA publiceerde 'The Leuser Ecosystem' als content op Google Earth Voyager, in de vorm van een verhaal met acht korte hoofdstukken dat een aanvulling vormt op Google Earth. Deze content bestaat uit foto's en ondersteunende YouTube-video's. De publicatie van het verhaal op Google Earth Web draagt niet alleen bij aan de informatievoorziening over het Leuser-ecosysteem en de dreigingen waarmee het gebied te maken heeft, maar biedt ook inspiratie over de voordelen van herbebossing en het behoud van dit waardevolle ecosysteem. Steven Sutantro, een van de eerste Google Earth Education-experts in Indonesië, ontwikkelde een lesplan dat wordt gebruikt om lokale studenten te leren hoe ze het Leuser-ecosysteem onder de aandacht kunnen brengen en mensen meer inzicht kunnen geven in het ecosysteem.

Impact

Na de lancering van het Voyager-verhaal zag HAkA dat de publieke kennis over het Leuser-ecosysteem groeide en dat steeds meer mensen het belang inzagen van het behoud ervan. De Indonesische regering en andere belanghebbenden kregen meer inzicht in het Leuser-ecosysteem en begonnen meer aandacht te besteden aan het probleem. We hebben ook veranderingen opgemerkt in politieke acties ten voordele van het Leuser-ecosysteem.