Hoe we u helpen uw computer en apparaten schoon te houden

Hoewel sommige criminelen uit zijn op uw gegevens, zoals bankrekeninggegevens, e-mail of online wachtwoorden, proberen anderen de controle over te nemen over uw apparaat: uw computer, tablet of telefoon.

Criminelen kunnen uw apparaat vervolgens gebruiken om andere apparaten te vinden die ze kunnen overnemen. Ze gebruiken vaak massale aantallen computers om websites plat te leggen of hun beveiligingssystemen te hacken.

Een van de meest gebruikte manieren waarop criminelen de controle over uw computer overnemen, is door malware te installeren. U kunt zelf dingen doen om uw computer te beschermen tegen malware, maar Google probeert u ook te beschermen: we hebben 24 uur per dag honderden beveiligingsexperts aan het werk om ervoor te zorgen dat uw gegevens en apparaten worden beveiligd.

Helpen malware te vermijden

Net zoals Google op internet zoekt naar sites die de beste antwoorden op uw vragen hebben, zoeken we ook naar sites die schadelijk kunnen zijn voor gebruikers of waarop malware is geïnstalleerd. We identificeren en markeren elke dag meer dan 10.000 van deze onveilige sites en geven waarschuwingen weer bij wel 14 miljoen zoekresultaten van Google en 300.000 downloads. Zo laten we gebruikers weten dat er mogelijk iets verdachts aan de hand is met een bepaalde website of link.

We gebruiken ook dezelfde technologie om vast te stellen of iemand u een bericht in Gmail stuurt dat schadelijk kan zijn of malware kan bevatten, en om u te waarschuwen als u iets van een website wilt downloaden dat misschien lijkt op een ringtone of pdf, maar in werkelijkheid code bevat die uw computer zou kunnen beschadigen.

Zelfs als u toch naar een pagina met malware gaat, hebben de engineers van Google extra bescherming ingebouwd in de browser Chrome die helpt voorkomen dat malware zichzelf kan installeren op uw computer, en die het effect van malware op uw computer minimaliseert.

Helpen up-to-date te blijven

Een van de manieren waarop criminelen toegang kunnen krijgen tot computers, is zoeken naar beveiligingsproblemen in oude versies van software. Ze weten dat mensen hun computersoftware en programma's niet altijd bijwerken naar de nieuwste versie, terwijl die nieuwste versie de beste bescherming biedt. Google weet dat ook, en daarom hebben we gezorgd dat de browser Chrome automatisch wordt bijgewerkt naar de nieuwste versie zodra u de browser opent, zodat u zonder extra moeite altijd van de meest actuele beveiliging profiteert.

Chrome moet soms gebruikmaken van andere software, die plug-ins worden genoemd, voor bijvoorbeeld het correct weergeven van afbeeldingen of video. Ook via deze plug-ins kunnen criminelen proberen toegang te krijgen tot uw computer. Als Chrome detecteert dat een plug-in is verouderd en een beveiligingsrisico vormt, wordt die plug-in geblokkeerd totdat u over de meest actuele en veilige versie beschikt en wordt een bericht weergegeven dat de plug-in moet worden bijgewerkt.

Helpen uw mobiele apparaat veilig te houden

Smartphones met de Android-software van Google worden op een vergelijkbare manier beveiligd om het risico op problemen te verminderen.

Elke Android-app in de Google Play Store moet aangeven wat voor soort informatie de app wil verzamelen of waartoe de app toegang wil krijgen op uw apparaat, zodat u zelf kunt bepalen of u de app vertrouwt. We scannen Google Play ook automatisch om schadelijke apps te blokkeren en te verwijderen. Voor sommige Android-telefoons controleert onze verificatieservice voor apps (Google Application Verifying Service) altijd op schadelijke apps, ongeacht vanuit welke bron u ze installeert. Als u dus apps installeert van onbekende bronnen ergens op internet of van een andere appstore, biedt deze gratis service u een extra beveiligingslaag.