Spamsites proberen de bovenste zoekresultaten te bereiken met behulp van technieken zoals zoekwoorden meerdere keren herhalen, links kopen die een hoge PageRank hebben of onzichtbare tekst op het scherm plaatsen. Dit is slecht voor de zoekfunctie omdat relevante websites niet in beeld komen, en het is slecht voor legitieme website-eigenaren omdat het moeilijker wordt om hun sites te vinden. Het goede nieuws is dat de algoritmen van Google de meeste spam kunnen detecteren en automatisch naar een lager niveau verplaatsen. Voor de rest hebben we teams die sites handmatig beoordelen.

Spam identificeren

Spamsites zijn er in alle vormen en maten. Sommige sites zijn automatisch gegenereerde onzin die voor mensen niet leesbaar is. We komen natuurlijk ook sites tegen die subtielere spamtechnieken gebruiken. Bekijk deze voorbeelden van 'pure spam' op sites die de meest agressieve spamtechnieken gebruiken. Dit is een verzameling live schermafbeeldingen van spam die we handmatig hebben geïdentificeerd en onlangs hebben verwijderd zodat deze niet langer voorkomt in zoekresultaten.

*We hebben wat pornografische inhoud en malware uit deze demo verwijderd, maar verder is dit een niet-gefilterd overzicht van nieuwe Engelse voorbeelden van verwijderde 'pure spam'.

Soorten spam

Naast de spam die hierboven wordt aangegeven, zijn er ook andere soorten spam die we detecteren en waartegen we actie ondernemen.

Cloaking en/of verborgen omleidingen

De website lijkt te maken te hebben met cloaking (verschillende inhoud laten zien aan gebruikers dan aan zoekmachines) of het herleiden van gebruikers naar een andere pagina dan die Google zag.

Gehackte site

Sommige pagina's op deze site zijn mogelijk gehackt door een derde partij om inhoud of links met spam weer te geven. Website-eigenaren moeten direct actie ondernemen om hun sites op te schonen en eventuele beveiligingsproblemen op te lossen.

Verborgen tekst en/of overmatig gebruik van zoekwoorden

Op sommige pagina's kan verborgen tekst en/of overmatig gebruik van zoekwoorden voorkomen.

Geparkeerde domeinen

Geparkeerde domeinen zijn placeholdersites met weinig unieke inhoud, dus Google neemt ze meestal niet op in de zoekresultaten.

Pure spam

De site lijkt agressieve spamtechnieken te gebruiken, zoals automatisch gegenereerde nonsens, cloaking, inhoud van andere websites en/of andere, herhaalde of ernstige, overtredingen van de richtlijnen voor webmasters van Google.

Gratis hosts en dynamische DNS-providers met veel spam

Deze site wordt gehost door een gratis hostingservice of dynamische DNS-provider met inhoud waarvan een groot deel spam bevat.

Beperkte inhoud met weinig of geen toegevoegde waarde

De site lijkt te bestaan uit pagina's van slechte kwaliteit of oppervlakkige pagina's die de gebruiker niet veel toegevoegde waarde bieden (zoals partnerpagina's met weinig inhoud, doorway pages, gedupliceerde sites, automatisch gegenereerde inhoud of gekopieerde inhoud).

Onnatuurlijke links van een site

Google heeft op deze site een patroon van onnatuurlijke, kunstmatige, misleidende of manipulatieve links gedetecteerd. Dit kan het resultaat zijn van de verkoop van links met een hoge PageRank of deelname aan linkprogramma's.

Onnatuurlijke links naar een site

Google heeft een patroon van onnatuurlijke, kunstmatige, misleidende of manipulatieve links gedetecteerd die naar deze site verwijzen. Dit kan het resultaat zijn van het kopen van links met een hoge PageRank of deelname aan linkprogramma's.

Door gebruikers gegenereerde spam

De site lijkt door de gebruiker gegenereerde inhoud met veel spam te bevatten. De problematische inhoud wordt mogelijk weergegeven op forumpagina's, pagina's in gastenboeken of gebruikersprofielen.

Stappen ondernemen

Terwijl onze algoritmen de meeste spam aanpakken, pakken wij de overige spam handmatig aan om te voorkomen dat het van invloed is op de kwaliteit van uw resultaten. Deze grafiek geeft het aantal domeinen aan dat is beïnvloed door een handmatige actie in een bepaalde periode. De grafiek is onderverdeeld in de verschillende soorten spam. De aantallen kunnen erg hoog lijken zonder context, maar internet is nu eenmaal heel groot. Een recente blik op onze index gaf aan dat ongeveer 0,22 procent van de domeinen handmatig is gemarkeerd voor verwijdering.

Handmatige actie per maand

Mijlpalen voor het handmatig bestrijden van spam

februari 2005

We hebben ons team voor het handmatig bestrijden van spam uitgebreid naar Hyderabad, India.

maart 2005

We hebben ons team voor het handmatig bestrijden van spam uitgebreid naar Dublin, Ierland.

april 2006

We hebben ons team voor het handmatig bestrijden van spam uitgebreid naar Tokio, Japan.

juni 2006

We hebben ons team voor het handmatig bestrijden van spam uitgebreid naar Beijing, China.

oktober 2007 - Verouderd

In het najaar van 2007 hebben we ons classificatiesysteem gewijzigd om gegevens in een meer gestructureerde indeling bij te houden op basis van de schending door webspam (waardoor we deze grafiek konden maken). Acties die niet goed in het nieuwe systeem konden worden gecategoriseerd, bevinden zich in de categorie 'verouderd'. We ondernamen wel actie tegen spamsoorten zoals slechte partnerpagina's en cloaking, maar de onderverdeling in spamsoorten is niet direct beschikbaar voor oudere gegevens.

oktober 2009 - Onnatuurlijke links vanaf uw site

Dankzij verbeteringen aan onze systemen konden we het aantal acties verminderen dat is uitgevoerd op sites met onnatuurlijke uitgaande links.

november 2009 - Gehackte sites

Het viel ons op dat er meer sites werden gehackt en we hebben onze inspanningen vergroot om te voorkomen dat deze sites de zoekresultaten beïnvloeden.

Februari 2011 - Hosts en dynamische DNS-providers zonder spam

We hebben de handhaving versterkt van een beleid om actie te ondernemen tegen gratis hostingservices en dynamische DNS-providers wanneer een groot deel van hun sites of pagina's in strijd zijn met onze richtlijnen voor webmasters. Op deze manier kunnen we voorkomen dat gebruikers spam ontvangen in de gevallen waar het ondernemen van actie tegen afzonderlijke spamaccounts niet praktisch zou zijn.

Oktober 2011 - Cloaking en/of verborgen omleidingen

We hebben een wijziging aangebracht in ons classificatiesysteem zodat de meeste acties met betrekking tot cloaking en valse omleidingen worden gelabeld als 'Pure spam'. Acties met betrekking tot minder ernstige schendingen worden nog steeds apart gelabeld.

Oktober 2011 - Geparkeerde domeinen

We hebben onze inspanningen om handmatig geparkeerde domeinen te identificeren verminderd als gevolg van verbeteringen in onze algoritmische opsporing van deze sites.

April 2012

We hebben een algoritmische update met de codenaam 'Penguin' gelanceerd die de positionering van sites verlaagt die webspamtactieken gebruiken.

Website-eigenaren op de hoogte stellen

Wanneer we handmatig actie ondernemen tegen een website, proberen we de eigenaar van de site te waarschuwen om hem of haar te helpen de problemen op te lossen. We willen dat website-eigenaren beschikken over de informatie die ze nodig hebben om hun sites op orde te krijgen. Daarom hebben we tot nu toe veel middelen geïnvesteerd in de communicatie en hulp aan webmasters. De volgende grafiek geeft het aantal spammeldingen aan dat is verzonden naar site-eigenaren via de Webmasterhulpprogramma's.

Berichten op maand

Geschiedenis van de communicatie met de webmaster

mei 2007

We verzonden eerder alleen meldingen via e-mail, maar in 2007 rapporteerden webmasters dat ze nepmeldingen ontvingen over het schenden van de richtlijnen voor webmasters. We hebben onze meldingen tijdelijk stopgezet in reactie op dit incident terwijl we werkten aan een nieuw systeem voor meldingen.

juli 2007

Met de lancering van de functie Berichtencentrum in de Webmasterhulpprogramma's hebben we het verzenden van meldingen hervat in juli 2007 na het onderbreken van de meldingen in mei vanwege nep-e-mails.

maart 2010

We hebben een nieuw meldingensysteem in gebruik genomen waarmee we eenvoudiger berichten konden verzenden naar het Berichtencentrum van de Webmasterhulpprogramma's wanneer we spam aantroffen. De eerste categorie met spam die in het nieuwe systeem is gebruikt, is gehackte sites.

Juli 2010

Een bug in ons meldingensysteem voor gehackte sites heeft het aantal meldingen verminderd dat naar gehackte sites werd verzonden.

November 2010

We hebben ons meldingensysteem bijgewerkt. Met deze update hebben we de bug met betrekking tot de melding voor gehackte sites opgelost. Ook zijn we begonnen met een experiment waarbij we berichten verzenden voor nog meer spamcategorieën zoals onnatuurlijke links van een site.

Februari en maart 2011

We hebben onze meldingen uitgebreid zodat ook extra soorten onnatuurlijke links naar een site worden meegenomen.

Juni 2011

We hebben het aantal talen uitgebreid waarin we veel van onze berichten verzenden.

September 2011

We hebben een wijziging aangebracht in ons classificatiesysteem voor spam. Berichten voor sommige spamcategorieën werden niet verzonden, terwijl we nieuwe berichten maakten en vertaalden voor de nieuwe categorieën.

November 2011

Een bug in ons meldingensysteem voor gehackte sites heeft het aantal meldingen verminderd dat naar gehackte sites werd verzonden.

December 2011

We hebben de spamcategorieën waarover we meldingen verzenden, uitgebreid zodat nu ook pure spam en niet-waardevolle inhoud worden opgenomen.

Februari 2012

De bug met betrekking tot onze meldingen voor gehackte sites is opgelost.

Luisteren naar feedback

Handmatige handelingen zijn niet eeuwigdurend. Een website-eigenaar die inhoud die veel spam bevat, verwijdert, kan ons vragen zijn site opnieuw te beoordelen door een heroverwegingsverzoek in te dienen. We verwerken alle heroverwegingsverzoeken die we ontvangen en houden website-eigenaren steeds op de hoogte van de voortgang.

Voor de meeste sites waarvoor een heroverwegingsverzoek wordt ingediend, blijken geen handmatige spamhandelingen te zijn uitgevoerd. Deze sites hebben vaak alleen maar last van de natuurlijke toestroom en afname van online verkeer, een algoritmewijziging of misschien een technisch probleem waardoor Google geen toegang heeft tot de inhoud van de site. Deze grafiek toont het wekelijkse aantal heroverwegingsverzoeken sinds 2006.

Heroverwegingsverzoeken per week

Bijzonderheden ten aanzien van heroverwegingsverzoeken op bepaalde momenten

December 2006

Door een bug konden we gedurende ongeveer een week geen heroverwegingsverzoeken opslaan. Op 25 december (Kerstmis) hebben we verzoeken ingediend namens sites die problemen hadden met de bug, waardoor aan het eind van het jaar een kleine piek ontstond.

Mei/juni 2007

Veel webmasters ontvingen valse meldingen over het overtreden van de richtlijnen voor webmasters. Dit heeft geleid tot een ongewoon aantal ingediende heroverwegingsverzoeken.

December 2007

Jaarlijks dienen webmasters rond de feestdagen eind december minder heroverwegingsverzoeken in.

April 2009

We hebben een video met tips voor heroverwegingsverzoeken gepubliceerd.

Juni 2009

We begonnen met het verzenden van reacties op heroverwegingsverzoeken om webmasters te laten weten dat hun verzoek was verwerkt.

Oktober 2010

We werkten ons meldingensysteem bij en begonnen met het verzenden van meer berichten.

April 2011

We zijn het Panda-algoritme internationaal gaan toepassen. In het verleden dienden sites vaak heroverwegingsverzoeken in voor wijzigingen in verkeer naar hun site, die niet werden veroorzaakt door handmatige handelingen.

April - september 2011

We begonnen met het verzenden van heroverwegingsreacties met meer informatie over het resultaat van heroverwegingsverzoeken.

Juni 2012

We begonnen met het verzenden van berichten over een breder scala van webspamproblemen. We verzenden nu meldingen over alle handmatige handelingen door het webspamteam die rechtstreeks van invloed kunnen zijn op de notering van een site in online zoekresultaten.