Veilig online winkelen

Mensen winkelen steeds vaker online. Google helpt consumenten op verschillende manieren producten te vinden en hoewel we geen controle hebben over de inhoud van internet, willen we consumenten graag helpen om online veilig te winkelen. De overgrote meerderheid van alle online transacties wordt zonder problemen voltooid, maar in sommige situaties treden er risico's op. Daarom hebben we deze pagina gemaakt om u nuttige tips en tools te bieden die u tijdens het online winkelen kunt gebruiken.

Veiligheidstips

 • Als het te mooi is om waar te zijn… is dat meestal ook zo. Vergelijk de prijs die u ziet met vergelijkbare producten die ergens anders worden verkocht. Als de prijs erg verschilt, wees dan op uw hoede. Doe onderzoek naar de verkoper en stel vragen over de staat van het artikel. Wanneer een website producten aanbiedt die sterk in prijs zijn verlaagd, grammatica- en spelfouten bevat, en afbeeldingen van de officiële merkwebsite van lage kwaliteit gebruikt, is er wellicht sprake van de verkoop van namaakartikelen. Wees voorzichtig: sommige websites die namaakproducten verkopen, hebben de site van de merkeigenaar nagemaakt door dezelfde lay-outs en vergelijkbare afbeeldingen te gebruiken. Sommige van deze sites hebben zelfs een domeinnaam waarin het merk wordt vermeld.

 • Doe onderzoek naar onbekende verkopers: als u nog niet eerder bij een bepaalde verkoper heeft gekocht, doe dan vooraf onderzoek om zeker te weten dat de verkoper legaal bezig is. Zoek bijvoorbeeld meer informatie over hun zakelijke geschiedenis en zoek op internet naar recensies van andere klanten die ervaringen hebben met de betreffende verkoper. Legitieme verkopers kunnen u van contactgegevens voorzien die u kunt gebruiken als u vragen heeft of problemen ondervindt met uw transactie. Onder deze gegevens vallen een fysiek adres, telefoonnummer voor contact of een e-mailadres. Veel sites die namaakproducten verkopen, hebben officieel lijkende URL's met bijvoorbeeld dingen als '[merk].onsale.com' of 'official[merk].com'. Een manier om erachter te komen wie eigenaar is van een domein, is door de Whois-registratie te controleren.

 • Gebruik een betaalmethode met bescherming voor kopers: in veel gevallen beperken creditcardmaatschappijen uw verplichtingen voor online aankopen bij gevallen van fraude. Een aantal online betaalsystemen deelt uw volledige creditcardnummer niet met verkopers om u extra bescherming te bieden.

 • Lees de kleine lettertjes: zorg dat u voordat u een aankoop doet de beleidsregels inzake verzending, garantie en retournering heeft gelezen. Sommige winkels bieden volledige terugbetaling, terwijl andere winkels kosten in rekening brengen voor herbevoorrading en alleen winkeltegoed geven.

 • Registreer de transactie: zorg dat u een digitale of papieren kopie van grote transacties heeft voor als u iets moet retourneren of onbevoegde afschrijvingen van uw rekening wilt aanvechten.

 • Vermijd gehackte sites en houd de adresbalk van de browser in de gaten. Als u op een link klikt en onmiddellijk wordt doorverwezen, kan dit betekenen dat de site wellicht is gehackt en malware bevat. Malware (zoals virussen, wormen en Trojaanse paarden) kan zonder dat u hiervan op de hoogte bent, ongewenste software op uw computer installeren. Sommige gehackte sites zullen u niet automatisch doorverwijzen naar een andere pagina, maar kunnen irrelevante en spaminhoud bevatten. Houd de adresbalk in de gaten om te zorgen dat de link waarop u klikt ook de link is waarop u belandt.

 • Typ gevoelige webadressen in de adresbalk van uw browser: navigeer niet naar gevoelige accounts door op een link te klikken of het adres te kopiëren en plakken. Voer in plaats daarvan zelf het webadres in. Zorg er wel voor dat u het juiste adres invoert. Sommige websites spelen in op dit soort typefouten ('typosquatting'). Ze zien er precies hetzelfde uit als de echte site, maar zijn gemaakt om uw accountgegevens te stelen.

 • Vermijd het invoeren van persoonlijke informatie op verdachte websites. Als een site om persoonlijke informatie vraagt die niet nodig is om een product te kopen of service te ontvangen (bijvoorbeeld bankrekeningnummers, antwoorden op veiligheidsvragen of wachtwoorden), wees dan op uw hoede. Deze informatieverzoeken kunnen wijzen op een phishingaanval. Sommige sites kunnen een exacte kopie zijn van de officiële site, inclusief logo's en tekst, maar zijn ingesteld door fraudeurs om u persoonlijke informatie te laten opgeven. Hier vindt u een aantal tips om phishingsites te vermijden en te rapporteren.

 • Zorg dat u sterke wachtwoorden gebruikt: gebruik niet dezelfde wachtwoorden voor meerdere accounts en wijzig uw wachtwoorden regelmatig, vooral als u vermoedt dat uw account risico loopt. Bekijk meer tips voor het kiezen van een sterk wachtwoord.

 • Stuur informatie uitsluitend via veilige verbindingen: kijk of er 'https://' in de adresbalk staat (en zoek naar het slotpictogram in de adresbalk als u Google Chrome of Internet Explorer gebruikt) wanneer u gevoelige informatie zoals creditcard- of bankgegevens verzendt. Controleer bij het gebruik van financiële accounts of de website beschikt over een uitgebreid gevalideerd SSL-certificaat: de URL of websitenaam wordt in het groen weergegeven in de URL-balk van veel moderne browsers. Dit betekent dat de organisatie achter de website is gevalideerd.

 • Vermijd financiële transacties op openbare computers: voorkom dat u op openbare of gedeelde computers inlogt bij accounts die gevoelige financiële gegevens bevatten (zoals bankrekeningen, creditcardaccounts of commerciële websites). Als u dergelijke informatie op een openbare of gedeelde computer opent, vergeet dan niet volledig uit te loggen en uw browservenster te sluiten zodra u klaar bent.

 • Controleer of u heeft gekregen waarvoor u heeft betaald: controleer zodra u het artikel heeft ontvangen of alles in orde is. Hoe sneller u een geval van fraude kunt aantonen, hoe sneller u het probleem positief kunt oplossen.

Waar kunt u terecht voor aanvullende hulp?

Er zijn verschillende organisaties die consumenten kunnen helpen met het melden van problemen en het oplossen van klachten.

Het Better Business Bureau en de National Consumers League bieden beide informatie. http://www.bbb.org/pittsburgh/migration/bbb-news-releases/2012/12/counteract-counterfeiting-and-shoddy-knock-offs-on-the-internet/ en www.fraud.org

De Federal Trade Commission (FTC) verwerkt klachten over misleidende of oneerlijke bedrijfspraktijken. Ga naar http://www.ftc.gov/ftc/contact.shtm om een klacht in te dienen.

Als u een klacht heeft over een bedrijf in het buitenland, kunt u uw klacht wellicht melden bij http://www.econsumer.gov/

In de EU staat het Europees Consumenten Centrum (ECC) klaar voor consumenten om oplossingen te vinden voor dergelijke internationale winkelproblemen.http://ec.europa.eu/consumers/ecc/index_en.htm

Veiligheidstools

Ontdek de top 5 online veiligheidsfuncties van Google die speciaal zijn ontworpen om uw gezin online te beschermen.

Google Accounts

Uw Google-account nog veiliger maken

U kunt een extra beveiligingslaag aan uw Google-account toevoegen door authenticatie in twee stappen in te schakelen. Als u dat doet, stuurt Google een toegangscode naar uw mobiele telefoon wanneer iemand vanaf een onbekende computer probeert in te loggen op uw account. Dit betekent dat als iemand uw wachtwoord steelt of raadt, de potentiële hacker nog steeds niet kan inloggen op uw account, omdat deze niet over uw telefoon beschikt. U kunt uzelf nu beveiligen met iets wat u weet (uw wachtwoord) en iets wat u heeft (uw telefoon).

Meer informatie

Bekijk uw instellingen door op uw naam of afbeelding in de rechterbovenhoek te klikken en 'Account' te selecteren.

Klik bovenaan op 'Beveiliging'. Klik in het vak 'Wachtwoord' op 'Instellen' naast 'Authenticatie in twee stappen'.

U wordt stapsgewijs door het installatieproces geleid.

U wordt daarna teruggeleid naar de instellingen voor authenticatie in twee stappen. Bekijk uw instellingen en voeg reservetelefoonnummers toe.

U bent klaar: de volgende keer dat u inlogt, ontvangt u een sms met een verificatiecode.

Chrome

Privé op internet surfen

U kunt in de Chrome-browser op uw computer, tablet of telefoon de incognitomodus gebruiken om privé op internet te surfen. In de incognitomodus worden pagina's die u bezoekt en bestanden die u downloadt, niet geregistreerd in de browse- of downloadgeschiedenis van Chrome.

Meer informatie

Klik op het menu 'Chrome' in de browserwerkbalk → Klik op 'Nieuw incognitovenster'.

Er wordt een nieuw venster geopend met het incognitopictogram in de hoek. Als u de incognitosessie wilt beëindigen, sluit u het venster.

Google Accounts

Uw Google-account zoals u het wilt

Op uw pagina 'Accountinstellingen' kunt u services en informatie over uw Google-account bekijken en uw beveiligings- en privacyinstellingen wijzigen.

Meer informatie

Bekijk uw instellingen door op uw naam of afbeelding in de rechterbovenhoek te klikken en 'Account' te selecteren.

Google Accounts

Een melding ontvangen als uw naam op internet verschijnt

'Ik op het internet' kan u helpen inzicht te krijgen in en te beheren wat mensen te zien krijgen wanneer ze op Google naar u zoeken. U kunt hier Google-meldingen instellen zodat u een melding ontvangt wanneer er informatie over u online verschijnt. Er worden automatisch enkele zoektermen voorgesteld die u mogelijk in de gaten wilt houden.

Meer informatie

Log in op uw Google-account en ga naar het gedeelte 'Ik op het internet'.

Klik op 'Mijn webmeldingen beheren' en klik op de rode knop om een melding in te stellen.

Uw naam staat al ingevuld in het tekstveld. Klik op het tekstveld om meer voorgestelde meldingen te bekijken.

Klik op 'Toevoegen' om een melding toe te voegen. Klik op het potloodpictogram om wijzigingen aan te brengen en op het prullenbakpictogram om meldingen te verwijderen.

Kies in het dropdown-menu 'Hoe vaak' een frequentie voor de meldingen.

Google Accounts

De gegevens beheren die zijn opgeslagen in uw Google-account

Op het Google Dashboard wordt weergegeven wat is opgeslagen in uw Google-account en kunt u een overzicht van uw recente accountactiviteit bekijken. U kunt vanaf één centrale locatie gemakkelijk uw gegevens en activiteit bekijken en toegang krijgen tot uw instellingen voor services zoals Blogger, Agenda, Documenten, Google+ en meer.

Meer informatie

Ga naar Dashboard om een samenvatting te bekijken van de gegevens die zijn gekoppeld aan uw Google-account en uw persoonlijke instellingen te beheren.

Van hieruit kunt u de gegevens bekijken en beheren die zijn opgeslagen in uw Google-account.

Meer veiligheidstools bekijken