Public Health Foundation of India

Auteur
Safraj Shahul Hameed, Senior Research Associate van de Public Health Foundation of India
Organisatie
Public Health Foundation of India
Gebruikte tools
Google Earth Pro, Google My Maps

De uitdaging en de organisatie

Chronische niet-overdraagbare aandoeningen, van hart- en vaatziekten en diabetes tot psychische en neurologische stoornissen, vormen de grootste gezondheidsuitdagingen van de 21e eeuw. Dit geldt met name voor India, waar snelle sociale en economische veranderingen de kans vergroten dat mensen deze ondermijnende, levensbedreigende aandoeningen ontwikkelen.

Het is al geruime tijd bekend dat er een relatie is tussen levensstijl, voeding en deze ziekten. Het effect van de fysieke omgeving hierop werd echter over het hoofd gezien. Kan een gebrek aan beschikbare groene ruimte bijvoorbeeld leiden tot depressie? En zo ja, kan het aanleggen van meer parken dat dan verhelpen? Wat zijn de effecten van een hoge concentratie winkels waar alcohol wordt verkocht in een enkele wijk? Zou regelgeving die het aantal winkels beperkt alcoholverslaving kunnen terugdringen?

Het Centre for Chronic Conditions and Injuries (CCCI) van de Public Health Foundation of India (PHFI) zoekt antwoorden op deze vragen met een unieke benadering: Google Maps en geografische informatiesystemen (GIS) worden gebruikt om relaties tussen chronische gezondheidsproblemen en gebieden waar mensen wonen te visualiseren en oorzaken te achterhalen die voorheen onontdekt zouden blijven.

Chronische aandoeningen zijn verantwoordelijk voor de meerderheid van alle sterfgevallen in India en vormen de belangrijkste oorzaak van invaliditeit. De impact ervan bedreigt de economische ontwikkeling en verhindert dat miljoenen gezinnen zich kunnen ontworstelen aan armoede. De geografische en ruimtelijke impact van chronische ziekten wordt steeds meer erkend. Informatie in kaart brengen staat daarom centraal bij het werk van het CCCI.

Safraj Shahul Hameed, Senior Research Associate van de Public Health Foundation of India

Aanpak

Voor haar onderzoeken stuurt het CCCI veldwerkers op pad om huishoudens te interviewen en hun medische geschiedenissen en demografische gegevens te verzamelen. De veldwerkers gebruiken ook draagbare gps-apparatuur om de lengte- en breedtegraad van elk huishouden te registreren. Vervolgens gaan ze met hun gps-apparaten de omliggende wijk door en registreren ze de coördinaten van groene ruimten, zorgvoorzieningen, verkooppunten van levensmiddelen, alcoholwinkels, vervoersvoorzieningen, winkels waar tabakswaren worden verkocht en meer.

Google Earth Pro en Google My Maps worden gebruikt voor verkennende gegevensanalyse en visualisatie. Op GIS gebaseerde technieken worden gebruikt om de relaties te bestuderen tussen gezondheidstoestanden en de fysieke omgeving. In één onderzoek werd bijvoorbeeld de relatie verkend tussen de mate van lichaamsbeweging van mensen en de afstand van hun huis tot een park. Onderzoekers berekenden de afstand tussen groene ruimten en woonhuizen en analyseerden hoeveel minder lichaamsbeweging iemand zou krijgen en hoeveel hoger hun bloeddruk zou zijn, als iemand verder van een groene ruimte vandaan woonde. Ook onderzochten zij of de kans op depressie groter werd, als iemand verder van een groene ruimte woonde.

Een kaart die het verband aangeeft tussen de afstand van een huishouden tot een park en de kans dat iemand in dat huishouden aan depressies lijdt

Impact

Het CCCI heeft 25.000 huishoudens, 500 wijken en meer dan 5000 belangrijke plaatsen, waaronder zorgvoorzieningen, groene ruimten en verkooppunten van voedingsmiddelen, in vier staten binnen India in kaart gebracht. Deze informatie is gebruikt voor meerdere onderzoeken naar de relatie tussen de fysieke omgeving en aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, depressie en diabetes. Het CCCI wacht momenteel op publicatie van de resultaten in vaktijdschriften.

Voor het CCCI is het vinden van de oorzaken van chronische ziekten het beginpunt, geen eindstation. Het CCCI deelt haar onderzoek met overheden en planningsspecialisten zodat zij steden kunnen herontwerpen en wetgeving op het gebied van ruimtelijke ordening kan gebruiken om bestaande chronische gezondheidsproblemen te verlichten en te voorkomen dat er nieuwe ontstaan.

“Ziekten in kaart brengen is niet nieuw,” zegt Hameed. “Tijdens de cholera-uitbraak van 1854 in Londen werden er kaarten gebruikt om de bron van de besmetting op te sporen. Wij gebruiken eenentwintigste-eeuwse kaarttechnologie om veel verfijndere analyses uit te voeren op een veel groter scala aan omstandigheden. Met de resultaten daarvan kunnen stedenbouwkundigen plaatsen ontwerpen die gezonder zijn en een gunstig effect hebben op chronische, niet-overdraagbare ziekten.”