Scams vermijden

Nee, waarschijnlijk heeft u niet echt de loterij gewonnen. Het is niet mogelijk om zo veel geld te verdienen met makkelijk thuiswerk. En die actie klinkt echt te goed om waar te zijn.

Internet is iets heel bijzonders, maar niet iedereen heeft goede bedoelingen. Hier volgen drie eenvoudige manieren waarop u oplichters kunt ontlopen en veiliger kunt internetten:

Te mooi om waar te zijn

Een bericht betekent waarschijnlijk niet veel goeds als u erin wordt gefeliciteerd omdat u de miljoenste bezoeker van een website bent, als u een tablet of een andere prijs wordt aangeboden voor het invullen van een enquête of als het bericht manieren biedt om snel geld te verdienen of een baan te krijgen ('word snel rijk met maar twee uur werk per dag, gewoon vanuit huis!'). Als iemand u vertelt dat u iets heeft gewonnen en u vraagt een formulier in te vullen met uw persoonlijke gegevens, moet u dat vooral niet doen. Zelfs als u niet op 'Verzenden' klikt, kan uw informatie nog steeds worden doorgestuurd naar fraudeurs zodra u gegevens begint in te vullen in hun formulieren.

Als u een bericht van een kennis ziet dat niet echt van hem of haar afkomstig lijkt te zijn, is zijn of haar account misschien gehackt door een cybercrimineel die u probeert geld of informatie afhandig te maken. Wees daarom voorzichtig met hoe u reageert. Veelgebruikte tactieken zijn u vragen hen snel geld te sturen, te zeggen dat ze gestrand zijn in het buitenland of dat hun telefoon is gestolen zodat ze niet kunnen worden gebeld. Het bericht kan u ook vragen op een link te klikken om een foto, artikel of video te bekijken, waarna u in werkelijkheid naar een site wordt omgeleid die uw gegevens kan stelen. Denk daarom goed na voordat u klikt!

Doe onderzoek

Wanneer u online winkelt, doe dan onderzoek naar de verkoper en wees voorzichtig wanneer u verdacht lage prijzen ziet, net zoals u dat gewoon in de winkel zou doen. Onderzoek online kortingsacties die te mooi klinken om waar te zijn. Niemand wordt er graag ingeluisd met namaakgoederen. Mensen die producten of services die normaal gesproken duur zijn, gratis of met 90 procent korting aanbieden, hebben waarschijnlijk kwaad in de zin. Als u Gmail gebruikt, kan er boven aan het scherm een waarschuwing worden weergegeven als u een e-mail bekijkt waarvan ons systeem denkt dat het een scam kan zijn. Wees voorzichtig met hoe u reageert op dergelijke mails.

Wees op uw hoede voor scams die gebruikmaken van het Google-merk. Google beheert geen loterij en we berekenen geen trainingskosten voor nieuwe medewerkers. Als u een e-mail krijgt dat u bent aangenomen voor een baan bij Google maar dat u eerst trainingskosten moet betalen voordat u aan de slag kunt gaan, is dat een scam. Pas op voor mensen die auto's verkopen via Google Wallet. Ontdek meer over verschillende typen scams waarbij het Google-merk wordt gebruikt.

Ga bij twijfel voor de veilige oplossing

Heeft u een slecht gevoel over een advertentie of aanbieding? Vertrouw op uw gevoel! Klik alleen op advertenties en bestel alleen producten van sites die veilig, gecontroleerd en betrouwbaar zijn.

Veel online winkelplatforms hebben speciale programma's voor betrouwbare verkopers. Deze verkopers geven meestal een goedkeuringslogo in hun profielen weer. Controleer of het logo of certificaat echt is door de richtlijnen van het winkelplatform te bekijken. Als het platform niet zo'n programma aanbiedt, kunt u naar het aantal en de kwaliteit van de recensies kijken die de verkoper heeft gekregen.

Als u een misleidende advertentie op Google heeft gezien of hierop heeft geklikt, vragen we u ons dit te laten weten, zodat we actie kunnen ondernemen.