Content inpakken in een KMZ-bestand

De mooiste verhalen in Google Earth worden vaak verteld aan de hand van foto's. In KMZ-bestanden kunt u plaatsmarkeringen bundelen met de afbeeldingen waarnaar ze verwijzen. Kijk in deze tutorial hoe u KMZ-bestanden optimaal gebruikt.

Inhoud van de tutorial

Vereisten

 • In april 2017 is Google Earth op internet gereleased, zodat u Earth ook in een browser kunt gebruiken. Voor deze tutorial moet u echter de desktopversie van Google Earth op uw computer installeren. U kunt de nieuwste versie hier downloaden. (Dit kost u niets.)

Wat is een KMZ-bestand?

KMZ-bestanden lijken op [zip]-bestanden (https://nl.wikipedia.org/wiki/ZIP_(bestandstype)). U kunt ze gebruiken om meerdere bestanden samen in te pakken. De content wordt dan gecomprimeerd, zodat downloaden sneller gaat. U kunt ook afbeeldingen en KML-bestanden bundelen.

In Google Earth kunt u eenvoudig KMZ-bestanden maken. Als u via het deelvenster Plaatsen een plaatsmarkering of map opslaat, kunt u uw content opslaan als een KMZ-bestand of als een KML-bestand. Dit lijkt op de mogelijkheid die u in een webbrowser heeft om complete pagina's op te slaan, inclusief afbeeldingen en stylesheets, of om alleen de HTML-code voor een webpagina op te slaan.

Hier vindt u een video over de basisprincipes van KMZ-bestanden in Google Earth Pro:

Ontdek waarom KMZ-bestanden handig kunnen zijn voor Google Earth-content


Wanneer gebruikt u een KMZ-bestand?

Hier volgen een paar algemene tips om te bepalen wanneer u beter KML-bestanden kunt gebruiken in plaats van KMZ-bestanden en andersom. Dit zijn alleen richtlijnen. U kunt zelf de methode kiezen die u het beste in uw behoeften voorziet.


Maak gewoon een KML-bestand van uw content.

Voor een nieuw project heeft u niet direct een KMZ-bestand nodig. Het is handig om de afbeeldingen die u gebruikt in een klein aantal mappen te ordenen, maar u hoeft deze pas later in te pakken in een KMZ-bestand.


Publiceer uw content als een KMZ-bestand.

Als u uw content met anderen wilt delen (op internet, in een e-mail met bijlage aan een collega of tijdens een presentatie voor een live publiek), slaat u het KML-bestand en de bijbehorende afbeeldingen op als een KMZ-bestand.

Bij het maken van een KMZ-bestand hoeft u geen afbeeldingen toe te voegen. Een KMZ-bestand kan bestaan uit een gecomprimeerd KML-bestand zonder multimediabestanden. U maakt dan ieder geval een kleiner bestand dat sneller kan worden gedownload.


Het type project bepalen

Voordat u een nieuw project start in Google Earth, moet u het doel van dat project bepalen:

 • Als u wilt dat uw KML-bestand verwijzingen naar afbeeldingen op internet bevat, maakt u een webproject.

 • Als u uw project zonder internettoegang wilt presenteren of de content met een privégroep wilt delen, maakt u een autonoom project.


Tips voor webprojecten

Soms wilt u in uw plaatsmarkeringen verwijzingen naar afbeeldingen op internet opnemen. Dat kan handig zijn als u de afbeeldingen periodiek wilt updaten vanaf een andere site of als u de downloadgrootte van het KMZ-bestand wilt beperken.

Hier zijn een paar tips om afbeeldingen op internet te gebruiken in uw KML-bestand:

 • Post afbeeldingen die nodig zijn voor plaatsmarkeringen op een openbare locatie op uw webserver.

 • Als u uw KML- of KMZ-bestand in Google Earth (v9) op internet wilt bekijken, moet u ervoor zorgen dat de server waarop u de afbeeldingen en andere bestanden host, passende CORS-headers aanbiedt. Anders kan Earth op internet ze niet openen. Dit is iets voor uw webmaster.

 • Gebruik in uw KML-bestand het absolute pad om naar afbeeldingen op uw website te verwijzen. Een absoluut pad is de volledige URL naar de afbeelding, bijvoorbeeld http://www.google.com/images/google_sm.gif. Het relatieve pad is bijvoorbeeld images/google_sm.gif.

 • Maak een KMZ-bestand dat alleen het KML-bestand bevat.

 • Publiceer het nieuwe KMZ-bestand op uw webserver.

Hier is een videovoorbeeld van hoe u een KMZ-bestand maakt (zonder afbeeldingen) en op internet publiceert:

KMZ-bestanden gebruiken voor webprojecten

Hier zijn een paar links en bronnen die in de video worden genoemd:


Tips voor autonome projecten

Als u van plan bent uw content in een privégroep te delen of te presenteren op een locatie met beperkte of geen internettoegang, kunt u overwegen om de afbeeldingen waarnaar in uw plaatsmarkeringen wordt verwezen, in het uiteindelijke KMZ-bestand te bundelen. Als de afbeeldingen die u in de plaatsmarkeringen gebruikt op de harde schijf van uw computer staan, doet Google Earth dit automatisch.

Voordat u een autonoom project maakt, neemt u hierboven het artikel over webprojecten door.

Hier zijn een paar tips:

 • Zorg ervoor dat afbeeldingen die u wilt opnemen in het KMZ-bestand op de harde schijf van de computer staan.

 • Als u afbeeldingen van internet naar uw harde schijf heeft gekopieerd, moet u ervoor zorgen dat uw plaatsmarkeringen verwijzingen naar de afbeeldingen op de harde schijf bevatten en niet naar de originelen op internet.

 • Maak in Google Earth een KMZ-bestand dat uw KML-bestand leest en van uw harde schijf automatisch de benodigde afbeeldingen verzamelt.

 • Stuur een e-mail naar uw collega's en voeg het nieuwe KMZ-bestand toe als bijlage.

Hier is een videovoorbeeld van hoe u een KMZ-bestand met afbeeldingen maakt. De video bestaat uit 2 delen:

KMZ-bestanden gebruiken voor offline projecten (1/2)

KMZ-bestanden gebruiken voor offline projecten (2/2)


Een paar waarschuwingen

Bekijk de bovenstaande tips om een paar algemene valkuilen te omzeilen en antwoord te krijgen op vragen waar u mogelijk tegenaan loopt. Bij het maken van een KMZ-bestand moet u altijd compromissen sluiten. Hier zijn een paar waarschuwingen om problemen te beperken:

 • Als een van uw plaatsmarkeringen relatieve URL's (zoals 'images/myphoto.jpg') gebruikt om naar afbeeldingen op uw website te verwijzen, worden de afbeeldingen niet goed weergegeven in Google Earth. Gebruik alleen relatieve paden om te verwijzen naar afbeeldingen in het KMZ-bestand.

Als u in Google Earth een KMZ-bestand maakt met de optie Opslaan als, worden alleen de afbeeldingen op uw computer opgenomen in het KMZ-bestand. Mediabestanden die op internet staan, worden niet toegevoegd.

 • Als u een KMZ-bestand downloadt en dit vervolgens opslaat als een KML-bestand, verwijzen uw plaatsmarkeringen naar de afbeeldingen in het oorspronkelijke KMZ-bestand. Als iemand anders het nieuwe KML-bestand gebruikt, worden de afbeeldingen niet weergegeven, omdat ze op uw vaste schijf staan in plaats van in een KMZ-bestand.


Discussie en feedback

Heeft u vragen over deze tutorial? Wilt u ons feedback geven? Ga naar de Help-community van Google Earth om uw feedback met anderen te bespreken.


Volgende stappen