Milieubescherming

Door de dynamische veranderingen van onze planeet in kaart te brengen, te monitoren en te meten, kunnen we beter vaststellen hoe we ecosystemen kunnen beschermen (en daarmee de planeet als geheel).

We zien overal tekenen dat het ecosysteem van de aarde in een kritieke toestand verkeert. In mei 2019 voorspelde een internationaal assessment dat één miljoen soorten zullen uitsterven en werd de onderlinge correlatie aangetoond tussen de natuurlijke hulpbronnen van de planeet die noodzakelijk zijn voor het leven. Als we een bepaald aspect van onze planeet beïnvloeden, treedt er ergens anders een corresponderend effect op. Als de mens de aarde blijft overbelasten, staat het voortbestaan van onze eigen soort onder druk.

Onze activiteiten op het gebied van milieubescherming zijn in lijn met het idee dat de natuur genoeg ruimte nodig heeft om te gedijen, zowel in officieel beschermde gebieden als op goed beheerde privéterreinen. De gebieden die worden beschermd, moeten worden gemonitord om te zorgen dat ze ook echt als beschermde gebieden functioneren. Iedereen heeft er baat bij dat ecosystemen intact blijven. Hieronder ziet u een aantal van onze projecten op het gebied van milieubescherming.

Zoals antropologe Jane Goodall zegt: "Alleen als we iets begrijpen, gaan we erom geven; en alleen als we ergens om geven, gaan we handelen." Dit is hét moment om een dergelijk begrip om te zetten in aandacht en actie.

Wildlife Insights

Wildlife Insights is een initiatief samen met toonaangevende organisaties voor milieubescherming, zoals Conservation International, het Smithsonian Conservation Biology Institute, het North Carolina Museum of Natural Sciences, de Wildlife Conservation Society, het Wereld Natuur Fonds, de Zoological Society of London en Google Earth Outreach. Wildlife Insights wordt ondersteund door de Gordon and Betty Moore Foundation en Lyda Hill Philanthropies.

Via het Wildlife Insights-platform kan milieubescherming beter worden gemonitord dankzij een versnelde analyse van de gegevens van cameravallen. Onderzoekers die gegevens van cameravallen hebben, kunnen die uploaden naar het op Google Cloud gebaseerde platform. Daar kunnen ze hun biodiversiteitsgegevens beheren, identificeren en analyseren. Onderzoekers kunnen ook AI-modellen op hun gegevens toepassen om afbeeldingen zonder dieren uit te filteren en soorten te identificeren die op afbeeldingen te zien zijn. Via het opensource-framework TensorFlow van Google zijn AI-modellen getraind om lege afbeeldingen of afbeeldingen zonder dieren uit te filteren en soorten te classificeren. Bekijk meer informatie over AI voor Wildlife Insights en probeer de AI-modellen in een interactieve demo op basis van slepen en neerzetten.

Bekijk een korte film over het belang van cameravallen om wilde dieren in Colombia te monitoren. Ga voor meer informatie naar http://www.wildlifeinsights.org.

Uitgelichte voorbeelden van hoe Google Earth Engine milieubeschermingswetenschappen ondersteunt

Global Deal for Nature

De Global Deal for Nature is een plan met een wetenschappelijke basis en tijdgebonden doelstellingen om de overvloed en diversiteit aan leven op aarde te beschermen. De paper stelt dat het Klimaatakkoord van Parijs alleen kans van slagen heeft als we een bijbehorende deal sluiten om de natuur te beschermen en te herstellen: een Global Deal for Nature. Lees meer over hoe het team Google Earth Engine gebruikte om te berekenen hoe mensen 50% van de planeet voor natuur kunnen behouden.

In een eerdere paper, geleid door Dr. Eric Dinerstein samen met vele andere wetenschappers op het gebied van milieubescherming, wordt ervoor gepleit om de helft van het land te beschermen op basis van ecoregio's. Met behulp van de ontbossingsgegevens van dr. Matt Hansen en de internationale UNEP-database van beschermde gebieden gebruikte Anup Joshi van de University of Minnesota Google Earth Engine om te berekenen hoeveel van de planeet zou kunnen worden gereserveerd voor de natuur. Het Google Earth Outreach-team hielp mee bij het visualiseren van de nieuwe dataset, biomen en beschermde gebiedsstatus voor Ecoregions 2017 (© Resolve). Verken de kaart en download de gegevens.

Map of Life

Het team van Map of Life heeft een interactieve kaart ontwikkeld waarop milieubeschermers leefgebieden kunnen bekijken en analyseren om vast te stellen of afzonderlijke soorten gevaar lopen. Door Earth Engine te gebruiken om gegevens van verschillende bronnen te combineren, heeft Map of Life de voorspellingen kunnen verfijnen om de nauwkeurige locatie te bepalen van soorten die risico lopen. Gebruikers kunnen de parameters aanpassen (die bijvoorbeeld de voorkeurshabitat van een soort aangeven). Earth Engine updatet de kaart gelijk en laat meteen de impact zien op het bereik van de soort en de hoeveelheid beschermde habitat. Meer informatie

Tijgerleefgebieden monitoren

Een team onder leiding van Anup Joshi van de University of Minnesota ontwikkelde een satellietgebaseerd controlesysteem om veranderingen te volgen en verlies van leefgebied te voorkomen voor de ernstig bedreigde wilde tijger. Met behulp van Google Earth Engine, ontbossingsgegevens verzameld door dr. Matt Hansen en Google, en andere gegevens die beschikbaar zijn via Global Forest Watch, analyseerde het team de veranderingen in alle bedreigde leefgebieden van tijgers voor een periode van 14 jaar. Deze analyse is de eerste waarin naar alle 76 gebieden uit 13 landen werd gekeken die zijn aangemerkt voor bescherming van de wilde tijger. Uit de analyse bleek dat het internationale doel om de wilde-tijgerpopulatie in 2022 te verdubbelen, haalbaar is als bosgebieden op een effectieve manier worden beschermd en beheerd. Meer informatie

Er zijn nog veel meer voorbeelden van manieren waarop Google Earth Engine wordt gebruikt om milieubeschermingswetenschappen te ondersteunen en te bevorderen. Bekijk ons YouTube-kanaal voor enkele voorbeelden die zijn uitgelicht tijdens onze jaarlijkse Geo for Good-conferenties.

Street View-storytelling voor milieubescherming

Ga op safari met Save the Elephants en bekijk de wilde olifanten van Kenia in hun natuurlijke leefgebied. Verken de Galapagos te voet en loop vlak langs de blauwvoetgenten met de Charles Darwin Foundation. Bezoek de onderzoekshut van Jane Goodall en maak kennis met de chimpansees van Gombe National Park, plus een jonge chimpansee die ze Google heeft genoemd. Ontdek hoe haar werk met plaatselijke gemeenschappen en burgerwetenschap tot een groter leefgebied voor chimpansees heeft geleid. Beleef deze verhalen en meer van partners zoals Wildscreen Arkive, het Wereld Natuur Fonds en BBC Earth in de Voyager-functie van het nieuwe Google Earth.