Keystone Foundation

Auteur
T. Balachander, programmacoördinator voor informatie en communicatie bij de Keystone Foundation
Organisatie
Keystone Foundation
Gebruikte tools
Google Earth Pro, Open Data Kit

De uitdaging en de organisatie

De meeste mensen denken bij georuimtelijke informatiesystemen (GIS) niet meteen aan de bescherming van toegang tot water. Toch dragen GIS en Google Earth bij aan duurzame toegang tot water voor de inheemse bevolking in het Nilgiris-gebergte in Zuid-India en daarbuiten. Deze waterbronnen voorzien al generaties lang in de behoeften van de gemeenschappen.

De Keystone Foundation speelt hierin een belangrijke rol. Keystone is een non-gouvernementele organisatie (ngo) die zich inzet voor verbetering van de milieuomstandigheden en bescherming van de toegang tot water en de biodiversiteit in het Nilgiris-gebergte. Het voornaamste doel van de organisatie is de levenskwaliteit verbeteren van iedereen die in dit gebied woont.

De oprichting van Keystone begon in 1994, toen drie vrienden een enquête hielden over honingverzameling. Voor de enquête werden respondenten gezocht in de staat Tamil Nadu, in het zuiden van India. De vrienden liepen hierbij met hun backpacks over bergpaden en binnenweggetjes. Hierdoor zagen ze met eigen ogen in welke omstandigheden de elf inheemse gemeenschappen leefden. Ze richtten Keystone op en besloten samen een nieuwe aanpak voor natuurbehoud te ontwikkelen. Het plan was om met behulp van ecologische ontwikkeling de levensomstandigheden van mensen te verbeteren, zonder daarbij de natuur te schaden.

Aanpak

Keystone gebruikt kaarten voor verschillende campagnes op het gebied van biodiversiteit, milieubescherming, toegang tot water en gebruik van land en water. Eerst maakt de organisatie lokale kaarten met behulp van satellietbeelden van Google Earth, de gps-functionaliteit van Android-apparaten en mobiele gps-apparatuur, en kaarten die door gemeenschapsleden met de hand zijn getekend. Vervolgens worden er met behulp van GIS gegevenslagen op de kaarten geplaatst, waaronder informatie over waterbronnen, landgebruik en -eigendom, de biodiversiteit, de verplaatsing van wilde dieren en interacties tussen mens en dier.

Keystone deelt zijn kennis, gegevens en bronnen met partner-ngo's, onderzoeksgroepen en deelstaatregeringen als onderdeel van het Springs Initiative. Deze partners werken samen aan de bescherming van waterbronnen om de watercrisis in India te beperken. Deze zijn een veilige bron van drinkwater voor gemeenschappen op het platteland en in steden door het hele land.

Waterbronnen zijn extra belangrijk in bergrijke gebieden, omdat ze hier vaak de enige bron van water zijn voor lokale gemeenschappen. De stichting en vrijwilligers uit de gemeenschap brachten de waterbronnen in het Indiase Nilgiris-gebied in kaart en ontwikkelen de allereerste atlas over alle waterbronnen in de regio.

Op deze kaart zijn alle waterbronnen in het Coonoor-gebied te zien

T. Balachander, programmacoördinator voor informatie en communicatie bij de Keystone Foundation, legt uit dat de bescherming van waterbronnen kan zorgen voor waterzekerheid en verbeterd beheer van landbouwgrond en watervoorraden. “Veranderd gebruik van het land, ecologische achteruitgang, uitputting van de natuurlijke grondstoffen en klimaatverandering hebben een negatieve impact op het aantal waterbronnen en de hoeveelheid water die erdoorheen stroomt”, zegt hij.

Het Springs Initiative informeert mensen over het belang van stroomgebieden (de ecosystemen rondom waterbronnen) door heel India.

T. Balachander, programmacoördinator bij de Keystone Foundation

Keystone ontwikkelt gedetailleerde kaarten waarop te zien is op welke manieren waterbronnen bedreigd worden door veranderingen in het omliggende landelijk gebied. Warmwaterbronnen kunnen bijvoorbeeld opdrogen als er door ontwikkelingen in de buurt te veel grondwater uit waterputten wordt gepompt. Op andere kaarten van Keystone is ook te zien hoe afvalwater bovenaan de stroom een gevaar vormt voor de waterbronnen en moerasgebieden onderaan de stroom, en hoe wegvloeiingen van de landbouw het grondwater vervuilen dat uiteindelijk in de waterbronnen terechtkomt. Gemeenschappen en de regering kunnen deze kaarten gebruiken om actie te ondernemen voor bescherming van de waterbronnen.

Een kaart van de moeraslanden in het Nilgiris-gebied

Impact

Keystone heeft kaarttechnologieën gebruikt om de toegang tot water te verbeteren en om gerelateerde initiatieven te ondersteunen die van invloed zijn op vierduizend gezinnen. Deze initiatieven beschermen waterbronnen en moerasgebieden, bevorderen duurzaam levensonderhoud en helpen de inheemse bevolking eigendomsrechten te verkrijgen voor traditionele stukken grond.

De kaarten bieden ook andere voordelen. In een aantal gemeenschappen tonen watermonsters uit bronnen en putten aan dat er sprake is van fecale verontreiniging. Toen de nabijgelegen moerasgebieden en stroomgebieden in kaart werden gebracht, werden de bronnen van de vervuiling onthuld. Gemeenschappen kunnen aan de hand van deze informatie de gezondheidsrisico's beperken.

Balachander zegt dat veel problemen, met name problemen die betrekking hebben op toegang tot water, kunnen worden opgelost met behulp van kaartgegevens. “We zien dat kaarten, GIS en gegevens uitkomst bieden en we proberen deze tools voor iedereen toegankelijk te maken”, zegt hij. “We hopen dat we met behulp van kaarten de toegang tot water, de inheemse bevolking, het milieu en de biodiversiteit kunnen beschermen. Dit is positief voor India en de rest van de wereld.”