Ga naar content

Chromebooks toegankelijk maken voor mensen met een beperking

Chromebooks hebben handige toegankelijkheidsfuncties die zijn ontwikkeld op basis van inclusiviteitsprincipes en feedback van gebruikers. Zo kunnen mensen met een beperking ook lezen, spelen en digitaal communiceren.

Scherm en visuele elementen

Ontworpen om alles beter te kunnen zien

Dankzij de volgende functies kunnen mensen die blind of slechtziend zijn, hun Chromebook volledig benutten.

Een vrouw zit op de bank en aait haar hulphond die vrij heeft

Zoomen in de browser

Voor mensen met een visuele beperking is het handig dat je het hoofdvenster van de browser kunt vergroten zonder de grootte van andere items te veranderen, zoals tabbladen en iconen.

Schermgrootte

Je kunt tekst en visuele elementen op het scherm groter maken en makkelijk weer terugzetten op de normale grootte.

Vergrootglas voor volledig scherm

Zoom in op je Chromebook om tekst en afbeeldingen beter te zien. Vergroting op het volledige scherm maakt content op het scherm van een Chromebook beter zichtbaar. Het scherm kan wel 20 keer zo groot worden als de standaardgrootte.

Vastgezet vergrootglas

Sommige mensen willen niet al te veel veranderen aan visuele elementen. Met het vastgezette vergrootglas kunnen mensen met een visuele beperking het bovenste derde deel van het scherm vergroten. Het formaat van het onderste gedeelte wordt dan passend gemaakt.

Tekengrootte

Op een Chromebook kun je de lettergrootte aanpassen, zodat tekst beter te lezen is voor mensen met een visuele beperking. Andere items op het scherm blijven even groot.

Grote muisaanwijzer

Een grotere cursor kan een groot verschil maken. Op Chromebooks kun je de muisaanwijzer groter maken zodat je die beter ziet.

Keer kleuren om met een simpele sneltoets

In de stand voor hoog contrast is content op het scherm makkelijker te lezen voor slechtzienden of mensen die in hele lichte omgevingen werken. Je hebt dan ook minder last van schittering op het scherm, zodat je in elke omgeving comfortabel kunt werken. Deze stand kun je activeren met de sneltoets Ctrl + Zoeken ( ) + H.

Als je naar hoog contrast overschakelt, worden kleuren omgekeerd op je Chromebook.

Audio en ondertiteling

Functies voor gebruikers die doof of slechthorend zijn

Chromebooks hebben functies die technologie toegankelijker maakt voor mensen die doof of slechthorend zijn.

2 vrouwen bespreken in gebarentaal een tijdschriftartikel.

Ondertiteling aanpassen

Je kunt de grootte, de kleur en het lettertype van ondertiteling naar behoefte aanpassen. Als je deze instellingen wilt aanpassen, ga je naar de toegankelijkheidsinstellingen van je Chromebook en selecteer je Ondertiteling.

Monogeluid

Slechthorenden kunnen monogeluid instellen om op beide speakers hetzelfde af te spelen. Zo hoeven ze geen details te missen die ze in stereo niet goed kunnen horen. Selecteer Monogeluid bij de toegankelijkheidsinstellingen van je Chromebook als je deze functie wilt gebruiken.

Gesproken feedback

Tools voor gesproken feedback voor slechtzienden en mensen met dyslexie

Mensen die slecht zien of dyslexie hebben, kunnen dankzij de tools voor gesproken feedback hun Chromebook optimaal gebruiken.

Een ouder persoon zit op een blauwe bank te typen op een geopende Chromebook op schoot terwijl aan diens linkerkant een blindenstok tegen de bank leunt.

ChromeVox

ChromeVox is de ingebouwde schermlezer van Chromebook. Deze functie is handig voor blinden en slechtzienden, omdat ze de computer kunnen laten spreken als ze met hun muis of toetsenbord iets highlighten. Ook kun je op een Chromebook een dynamische brailleleesregel aansluiten.

Selecteer om uitgesproken te worden

Met 'Selecteer om uitgesproken te worden' kun je specifieke regels of paragrafen op het scherm selecteren om deze te laten voorlezen. Terwijl de geselecteerde tekst wordt voorgelezen, wordt elk woord visueel gemarkeerd door ChromeOS. Dit is bijvoorbeeld handig voor mensen met dyslexie of die de taal nog niet goed beheersen.

Instellingen tekst-naar-spraak

Tekst-naar-spraak kan zo worden ingesteld dat bijvoorbeeld de stem, de spreeksnelheid, de toonhoogte en het volume optimaal zijn.

Motoriek

Meer manieren om informatie in te voeren

Mensen met een motorische of fijnmotorische beperking kunnen dankzij speciale functies toch een Chromebook gebruiken.

Iemand met lang haar en een bril zit in een gemotoriseerde stoel aan een bureau in een kantoor en kijkt op een geopende Chromebook.

Schermtoetsenbord

Op een Chromebook kun je op meerdere manieren informatie invoeren, niet alleen via een traditioneel toetsenbord, maar ook via een schermtoetsenbord, muis, joystick of touchscreen, of zelfs door met de hand te schrijven.

Touchpadinstellingen

Voor mensen met een fijnmotorische beperking kan klikken een hele uitdaging zijn. Verschillende functies voor de touchpad kunnen helpen, zoals automatische klikken, tikken-en-slepen en tikken-om-te-klikken.

Instellingen voor vast toetsenbord

Je kunt aanpassen hoe het fysieke toetsenbord van je Chromebook reageert op aanraking.

Plaktoetsen

Mensen met een fijnmotorische beperking kunnen dankzij zogenaamde plaktoetsen makkelijker sneltoetsen gebruiken. Deze functie houdt in dat je toetsen een voor een kunt indrukken om een sneltoets te gebruiken. Het is dan niet nodig meerdere toetsen tegelijk in te drukken.

Dicteer om met je stem iets te typen

Met de dicteerfunctie van je Chromebook kun je met je stem tekst invoeren in een veld. Dicteren is heel handig voor mensen met een motorische of fijnmotorische beperking, maar ook voor mensen die hun vingers even rust willen geven. Ga naar de toegankelijkheidsinstellingen van je Chromebook en selecteer bij 'Toetsenbord en tekstinvoer' de optie Dicteren aanzetten (spreken om te typen).

Op een open Chromebook is de dicteerfunctie te zien.

Toegankelijkheids-functies aanzetten op je Chromebook

Stap 1

Ga naar je instellingen

Stap 2

Navigeer omlaag in het menu en selecteer Geavanceerd

Maak de digitale wereld toegankelijker

Leerling met een Chromebook

Google for Education

Leerlingen die bij elkaar in de klas zitten, leren allemaal op hun eigen manier. Chromebooks, Google Workspace for Education en andere Google for Education-producten zijn daarom ontwikkeld met het oog op toegankelijkheid, zodat elke leerling het beste uit zichzelf kan halen.

Android-logo

Toegankelijkheid in Android

Kom meer te weten over de toegankelijkheidstools van Android.

David Tseng, Technical Lead voor de toegankelijkheidsservices van ChromeOS

Maak kennis met het team

David Tseng is Technical Lead voor de toegankelijkheidsservices van ChromeOS. Hij vertelt waarom hij koos voor een carrière waarin hij met technologie obstakels kan wegnemen voor mensen met een beperking.